Napad na novinarje je napad na svobodo govora

Sedma sila v BiH se boji, da bodo postali napadi na novinarje družbeno sprejemljiva norma.
Fotografija: Vladimir Kovačevič je utrpel poškodbe glave, ne ve pa, kdo ga je napadel. FOTO: BN TV
Odpri galerijo
Vladimir Kovačevič je utrpel poškodbe glave, ne ve pa, kdo ga je napadel. FOTO: BN TV

Novinarji v BiH so tarče fizičnega nasilja, groženj in žalitev. Večina primerov nikoli ne dobi epiloga. Najverjetneje ga ne bo dobil niti napad na novinarja televizije BN TV Vladimirja Kovačevića, ki sta ga sinoči v Banjaluki pretepla zamaskirana napadalca.

Na napad se je odzval tudi predsednik Republike srbske (RS) Milorad Dodik, ki je poudaril: »Napad na novinarja je napad na svobodo govora in takega vedenja v RS ne bomo tolerirali«. Po mnenju nekaterih analitikov, je napad obsodil s figo v žepih, ker ne slovi kot nekdo, ki spoštuje medije in novinarje.


Razdeljena država in novinarji


Prvi mož RS je dal nezaželjenim novinarjem že večkrat vedeti, da jim prisotnosti na posameznih dogodkih nihče ne prepoveduje, vendar bi bilo najbolje, da gredo, glede na to, kako pišejo. Urednika centra za preiskovalno novinarstvo Dina Jahića je Dodik tudi obtožil, da je plačanec Georgea Sorosa in da je njegov cilj rušenje oblasti, tako tudi v RS. Podoben odnos do novinarske profesije imajo številni politiki v BiH tudi zato, ker se novinarji niso nikoli resno uprli.

Po pričevanju Kovačevića sta ga sinoči napadla neznana moška s kapucami na glavi in ga pretepla s teleskopskimi palicami. V napadu je utrpel poškodbe glave, ne ve pa, kdo bi ga lahko napadel. V uredništvu BN TV s sedežem v Bijeljini v RS, so pozvali policijo, naj čim prej izsledi napadalca in zagotovi svobodo dela in gibanja novinarjem. Če tega ne bodo storili, so še opozorili, jih bodo morali zavarovati sami.



Policija je v nedeljo preiskavo na kraju dogodka prekinila in sicer zaradi teme, kot so pojasnili. Poleg medijske hiše BN TV, ki je že dlje časa tarča napadov s strani nekaterih političnih krogov, so nasilje nad njihovim novinarjem obsodila tudi vsa novinarska združenja v BiH, vključno z njegovimi novinarskimi kolegi iz RTRS.

To priča tudi o tem, da so v razdeljeni državi razdeljeni tudi novinarji. V BiH obstaja množica novinarskih združenj in njihovih dislociranih enot, ki delajo v lastnem ali pa v »nacionalnem« interesu in ne v interesu profesije ali novinarjev. Posledice tega je, da je medijska svoboda na samem dnu.


Fizični napadi in grožnje s smrtjo


Novinarje ne napadajo le zamaskirani napadalci, temveč so tarče napadov politikov, ki v ta namen uporabljajo tudi oblasti servilne medije. Zamaskirani napadalci so pred dnevi v Konjicu napadli tudi novinarsko ekipo BHRT, ko so se nekaj čez polnoč vraćala iz Širokega Brijega. V napadu je bil poškodovan snemalec Sabahudin Koso, policija pa napadalcev še ni odkrila.

Združenje novinarjev BiH je letos zabeležilo že 40 primerov, od tega devet fizičnih napadov in pet groženj s smrtjo. Generalna sekretarka Borka Rudić se boji, da bo kmalu še več napadov, ker se bliža predvolilna kampanja. Ker sta policija in pravosodje več kot neučnkovita, v BiH nastaja vzdušje odobravanja napadov na novinarje.

Da so se razmere zelo poslabšale, pravi tudi generalni sekretar Društva novinarjev BiH Fedžad Forto, ki je izpostavil še napade na novinarje spletnih portalov klix.ba i Al Jazeera na demonstracijah borcev v Sarajevu. Sedma sila v BiH se boji, da bodo postali napadi na novinarje, ker pristojni organi ne opravljajo svojega dela, tako kot bi morali, družbeno sprejemljiva norma.

Komentarji: