Napadalca obtožili 50 umorov

Novozelandska vlada želi čim prej sprejeti nov orožarski zakon. 
Fotografija: FOTO: Anthony Wallace/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Anthony Wallace/AFP

Avstralca Brentona Tarranta, ki je 15. marca v Christchurchu napadel muslimanske vernike, čaka obtožnica za umor 50 ljudi in poskus umora 39 ljudi, je sporočila novozelandska policija. Pred tem je policija 28-letnika obtožila le enega umora. Osumljeni beli supremacist je v priporu brez možnosti izpustitve po plačilu varščine. Pred sodnika bo stopil v petek.

Medtem novozelandski poslanci razpravljajo o vladnem predlogu, da bi prepovedali polavtomatsko orožje, od lastnikov pa bi takšno orožje tudi odkupili. Številni lastniki se s predlogom premierke Jacinde Ardern ne strinjajo.

David Tipple, lastnik prodajalne z orožjem, v kateri je napadalec domnevno kupil štiri puške, ki jih je uporabil v napadu, je opozoril, da bo odkup orožja stal 727 milijonov dolarjev, in ne le od sto do 300 milijonov dolarjev, kot ocenjuje vlada. Na vprašanje, ali muslimani nimajo pravice, da se čutijo varne, pa je Tipple odgovoril: »Pri napadu ni šlo le za umore. Šlo je za poglabljanje razlik.«

Na kritike, da vlada hiti s spreminjanjem zakona, se je odzval tudi predsednik novozelandskega policijskega sindikata Chris Cahill. Poudaril je, da so vlade daleč prepočasne in bi lahko zakon uredile že prejšnje sestave. Vlada želi orožarski zakon skozi parlamentarno sito spraviti do prihodnjega četrtka.

Preberite še:

Komentarji: