Napenjanje mišic pred macronizmom?

Kongres Evropske ljudske stranke v Zagrebu: Prvo taktirko bo po novem vrtel Poljak Donald Tusk

Objavljeno
20. november 2019 16.58
Posodobljeno
20. november 2019 16.58
Evropski konservativci prenavljajo organigram in postavljajo na vrh Poljaka Donalda Tuska. Foto: Reuters
»Tokratni kongres je priložnost, da proslavimo zmago na spomladanskih evrovolitvah, kajti še naprej smo najmočnejša skupina v evropskem parlamentu,« je danes ob odprtju 26. kongresa Evropske ljudske stranke (EPP) v Zagrebu poudaril dosedanji predsednik konservativcev Joseph Daul. Hkrati se je pohvalil s pomembnimi poziciji, ki jih zasedajo kolegi Manfred Weber, kot vodja parlamentarne skupine EPP, Ursula von der Leyen, kot predsednica Evropske komisije, tudi Christine Lagarde, ki je na čelu Evropske centralne banke ...

Na tokratnem dvodnevnem zboru evropski konservativci prenavljajo organigram in postavljajo na vrh Poljaka Donalda Tuska, odhajajočega predsednika evropskega sveta in še prej poljskega premiera. Kot edini kandidat za predsednika zamenjuje v (celo francoski) javnosti docela neznanega Francoza, Alzačana Josepha Daula, o katerem se ve predvsem to, da je blizu Angeli Merkel in je utelešal do nedavnega delujoči, zdaj pa pokvarjeni francosko-nemški vlak.


Maščevanje Francozom


Po pisanju dnevnika Les Echos evropski konservativci na tokratnem kongresu v Zagrebu, kjer debatirajo o Zahodnem Balkanu in EU: skupni izzivi in deljene odgovornosti, precej napenjajo mišice pred francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom; ta v zadnjem času vznemirja z novo francosko vizijo EU. Grajajo pariško blokiranje balkanske šesterice, posebno Severne Makedonije in Albanije, da bi (že kmalu) postale države članice EU, kakor jim je bila evropska prihodnost obljubljena v nekih drugih geopolitičnih časih: leta 2003 na vrhu EU v Solunu. Tusk se je zato že prejšnji teden postavil proti Macronu tako glede Rusije, kakor tudi Nata in širitve EU na Zahodni Balkan: »Ne bo suverene Evrope brez stabilnega Balkana, integriranega v preostali del stare celine«.

image
REUTERS Evropski konservativci prenavljajo organigram in postavljajo na vrh Poljaka Donalda Tuska. Foto: Reuters


Kot je danes za Delo razmerje med macronizmom in evropskimi konservativci pokomentiral ugledni profesor političnih ved na pariški Sciences Po Christian Lequesne, je EPP stranka, ki »je izgubila ideološko koherenco. Nekdaj so bili krščansko-demokratska stranka, zavzemali so se za federalizem, zdaj pa je tega konec. V zadnjih letih si prizadevajo predvsem za to, da bi kot stranka ohranili prvo pozicijo, ne pa da bi sledili jasni ideološki liniji. Če bi jo resnično imeli, bi iz svojih vrst gotovo povsem izključili orbanovce oziroma Fidesz. A tega niso storili, zato ker so si hoteli po sistemu špicenkandidatov zagotoviti oblast v uniji.« Znano je, da jim je Macron te načrte uničil ali drugače: spodkopal je njihovega vodilnega kandidata na evropskih volitvah Manfreda Webra. »Zato ga zdaj sovražijo in se mu maščujejo«. Žrtev tega je bila, kot še pravi Lequesne, Sylvie Goulard, padla francoska kandidatka za komisarsko.


Pomembni govorci


Na kongres v Zagreb, kjer, med drugim, razpravljajo še o digitalni Evropi, podnebju in mladih, so prišli domala vsi vidni evropski konservativci: danes so nastopili od Andreja Plenkovića, Josepha Daula in Donalda Tuska do Wolfganga Schäubla, Pabla Casada, Michela Barniera, Kolinde Grabar-Kitarović, Angele Merkel in Ursule von der Leyen ter še mnogi drugi. Jutri bodo med govorniki tudi Sebastian Kurz, Silvio Berlusconi, Christian Jakob, ki je novi vodja francoskih Republikancev, in Janez Janša. Vseh udeležencev naj bi bilo kar 2000 iz 40 držav.

Evropski konservativci so se zbrali na 26. kongresu v Zagrebu.
Razpravljajo o temah od Zahodnega Balkana do podnebja in tegob mladih.