Napeto čakanje rezultatov predsedniških volitev

Še vedno ni znano, kdo bo novi predsednik, kar še povečuje ugibanja o zmanipuliranih rezultatih
Fotografija: Do spopadov v zimbabvejski prestolnici je prišlo po objavi delnih izidov ponedeljkovih splošnih volitev. FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters
Odpri galerijo
Do spopadov v zimbabvejski prestolnici je prišlo po objavi delnih izidov ponedeljkovih splošnih volitev. FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters

Mednarodna skupnost in nevladne organizacije so pozvale k umiritvi razmer v Zimbabveju ter obsodile vojaško nasilje nad opozicijo, v katerem so bili ubiti trije ljudje. Do spopadov je prišlo po objavi delnih izidov ponedeljkovih splošnih volitev, po katerih naj bi dobila največ sedežev v parlamentu vladajoča stranka Zanu-PF, kar je pognalo na ulice privržence opozicijskega Zavezništva za demokratične spremembe (MDC), ki so prepričani, da so rezultati prirejeni. Oblast je poslala vojsko nad protestnike. Volilna komisija medtem še ni objavila rezultatov predsedniških volitev, ki so potekale sočasno, zaradi česar je čedalje več ugibanj o zmanipuliranih rezultatih.

Po besedah aktivistov za človekove pravice se ob nasilnem obračunavanju oblasti s protestniki poraja vprašanje, ali je sedanja oblast kaj drugačna od prejšnje, ki jo je do novembrskega državnega udara skoraj štiri desetletja avtoritarno vodil predsednik Robert Mugabe. V Forumu nevladnih organizacij za človekove pravice v Zimbabveju so poudarili, da so vojaki v središču mesta naključno streljali na protestnike in jih pretepali, je poročal AP. »Zdaj so pokazali svoj pravi obraz. Novembra smo mislili, da so naši rešitelji, a so nas prevarali,« je za Reuters povedal Farai Dzengera, prodajalec časopisov v prestolnici.
 

Vladajoča stranka do dvotretjinske večine


Nasilje je izbruhnilo, ko je volilna komisija objavila delne rezultate parlamentarnih volitev, na katerih naj bi slavila stranka Zanu-PF odstavljenega predsednika Mugabeja, ki ga je na čelu države in stranke novembra zamenjal 75-letni Emmerson Mnangagwa. Vladajoča stranka naj bi po zadnjih nepopolnih podatkih dobila 140 od 210 sedežev v parlamentu, MDC, na čelu katerega je Nelson Chamisa, pa 58. Na prvih volitvah po »padcu« Mugabeja je glasovalo približno 70 odstotkov od 5 milijonov registriranih volivcev.

Zimbabve. FOTO: Delo/infografika
Zimbabve. FOTO: Delo/infografika


Rezultati ponedeljkovih predsedniških volitev do konca redakcije še niso bili znani. Skrajni rok za objavo se bo iztekel v soboto. Mednarodna skupnost zahteva objavo izidov v najkrajšem možnem času, saj da bo zavlačevanje še povečalo ugibanja o prirejenih rezultatih. Možnosti za zmago naj bi izmed 23 kandidatov imela le Mnangagwa in Chamisa. Zadnji je prepričan, da so bili rezultati zmanipulirani v prid Mnangagwaju.

Misija opazovalcev EU, ki je kritična do zavlačevanja volilne komisije, je dejala, da se je v Zimbabveju sicer »politično ozračje izboljšalo«, a še vedno prihaja do zastraševanja volivcev, medijske nepristranskosti ter pogoji niso enakopravni za vse.
 

Vojaške patrulje in zaprte trgovine


Mnangagwa je dejal, da se je pogovarjal s Chamiso in predlagal neodvisno preiskavo spopadov med vojsko ter bolj ali manj neoboroženimi protestniki. »Ta dežela je dom vseh nas in mi se bomo potopili ali plavali skupaj,« je zapisal na twitterju. Ob tem je nekdanji vodja varnostnih služb, ki se ga je prijel vzdevek »Krokodil«, izrazil sožalje žrtvam in dejal, da bodo odgovorne privedli pred sodišče.

Policijske enote na ulicah Harareja dan po spopadih. FOTO: Mike Hutchings/Reuters
Policijske enote na ulicah Harareja dan po spopadih. FOTO: Mike Hutchings/Reuters


Po poročanju AP je bilo za razliko od včeraj, ko so ulice Harareja spominjale na vojno območje, danes v prestolnici mirno, a napeto. Oblasti so zahtevale zaprtje trgovin in drugih obratov ter naročile ljudem, naj zapustijo središče mesta, kjer še naprej patruljira vojska. »Prestrašeni smo. Ne vemo, kaj se bo zdaj zgodilo. Moram zaslužiti za preživetje, a trenutno bi bil raje doma,« je dejal Mildred Masaram, ki je zaposlen v enem izmed hotelov v Harareju.

Komentarji: