Napovedi sprememb na ameriškem nepremičninskem trgu

Manj vladnih uzd za družbi Fannie Mae in Freddie Mac
Fotografija: Novogradnje v kalifornijskem San Diegu. FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Novogradnje v kalifornijskem San Diegu. FOTO: Mike Blake/Reuters

New York – Več kot desetletje po uničujoči nepremičninski krizi, ki se je razširila na krizo vsega svetovnega finančnega sistema, administracija predsednika Donalda Trumpa načrtuje globoke spremembe ameriškega nepremičninskega trga. Na vrhu predlogov finančnega ministrstva je konec vladnega nadzora nad družbama Fannie Mae in Freddie Mac, ki nadzorujeta polovico vseh hipotek v državi, omejili pa naj bi tudi vlogo zvezne nepremičninske organizacije.

Skoraj petdeset predlogov finančnega ministrstva vsebuje nekatere spremembe finančnih regulacij, osrednja točka pa je vendarle končanje med nepremičninsko krizo uvedenega vladnega nadzora nad družbama Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) in Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac). Finančni minister Steven Mnuchin zagotavlja, da bo to pomagalo Američanom, ki si prizadevajo za nakup doma, ter okrepilo gospodarsko rast. Večino predlogov bodo lahko postopno uveljavili sami, za nekatere pa bodo potrebovali sodelovanje kongresa.
Ameriški finančni minister Steven Mnuchin. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Ameriški finančni minister Steven Mnuchin. FOTO: Carlos Barria/Reuters


Novi sistem se bo moral šele izkazati, Fannie Mae in Freddie Mac pa sta si že med zadnjo krizo prislužila ostre kritike. Prav pod okriljem njunih varščin je finančni sistem zaupal številnim hipotekam, ki si tega zaupanja niso zaslužile, še posebej ne, ko so jih prepakirali v domnevno varne investicije. Demokrati se bojijo vrnitve nevarnega položaja, nekateri konservativci pa so klice zadnje krize videli v političnih zahtevah po dostopnih nepremičninah in podeljevanju verodostojnosti tudi tistim hipotekam, ki na prostem trgu ne bi imele veliko možnosti.

Nepremičninska velikana bosta morala v primeru nove krize plačevati za vladne varščine ter tekmecem dovoliti dostop na nepremičninski trg ZDA.
Ameriški predsednik Donald Trump- FOTO: Jim Watson/Afp
Ameriški predsednik Donald Trump- FOTO: Jim Watson/Afp

 

Komentarji: