Narodni heroj je znova sprl Skopje in Sofijo

Bolgarija postavlja Severni Makedoniji novo oviro na poti v EU zaradi spora o poreklu Goceta Delčeva.
Fotografija: Makedonski premier Zoran Zaev je po rešitvi spora o imenu države z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom posnel selfi. Kako uspešen bo v odnosih z Bolgarijo? Foto: Reuters
Odpri galerijo
Makedonski premier Zoran Zaev je po rešitvi spora o imenu države z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom posnel selfi. Kako uspešen bo v odnosih z Bolgarijo? Foto: Reuters

Sobranje bo danes potrdilo doslej največjo rekonstrukcijo ­makedonske vlade v tem mandatu, ki ji bo sledila zamenjava direktorjev ter članov upravnih in nadzornih organov v javnih podjetjih. Spremembe potekajo v času, ko se država spopada s še eno oviro na poti v ­Evropsko unijo.

Začetek pristopnih pogajanj Severne Makedonije z EU pogojuje tudi Bolgarija zaradi spora o poreklu narodnega heroja Goceta Delčeva. Nerešeno vprašanje je poslabšalo odnose med Sofijo in Skopjem, ki sta predlanskim podpisala sporazum o dobrem sosedskem sodelovanju. Problem je nastal, ker se skupna makedonsko-bolgarska vladna komisija ni uskladila o skupnem slavljenju tega narodnega heroja in pomembnega akterja v revolucionarnem gibanju ob koncu 19. stoletja.

Bolgarska ministrica za zunanje zadeve Ekaterina Zaharijeva je poudarila, da se Bolgarija ne bo pogajala o nacionalni pripadnosti Goceta Delčeva. Dodala je, da je Delčev Bolgar, Sofija pa od Skopja ne pričakuje ničesar drugega kot priznanje resnice. Da mora Skopje še veliko postoriti, preden se bodo začela pristopna pogajanja, je ocenil tudi bolgarski premier Bojko Borisov. Po njegovih besedah je čas, da njihovi sosedje odrastejo, namesto da se prepirajo z njimi, ali je bil Goce Delčev Bolgar ali Makedonec. Premier Severne Makedonije Zoran Zaev je spomnil, da sta se državi s sporazumom o prijateljstvu dogovorili, da ju zadeve iz preteklosti povezujejo in ne razdvajajo.

V preteklosti so politiki in mediji tekmovali v prepirih o nacionalni identiteti, jeziku in zgodovini Makedoncev. Bolgari so priznali Makedonce na območju Pirinske Makedonije leta 1947, po smrti tedanjega predsednika Georgija Dimitrova leta 1958 pa zanikali njihov obstoj in jezik. Po sprejetju Bolgarije v EU leta 2007 je Sofija začela deliti bolgarske potne liste makedonskim državljanom, ki so se opredelili za Bolgare. V desetih letih so podelili okoli 50.000 potnih listov. Makedonski nacionalisti so ocenili, da so jih prevzemali preračunljivci zaradi ugodnosti, ki jih Bolgarom prinaša članstvo v EU.

Po hladnem tušu v Strasbourgu se je Zaev odrekel napovedanemu odstopu ter se raje oprl na obljubo kanclerke Angele Merkel, da bo Nemčija prižgala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj septembra ali oktobra. Kanclerka je znova poudarila, da je Skopje s podpisom prespanskega sporazuma z Grčijo naredilo domačo nalogo in da bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo Severna Makedonija dobila zaslužen datum. Zaev upa, da jim bo Angela Merkel pomagala premostiti tudi pogojevanje Bolgarije.
 

»Kozmetične« spremembe


Rekonstrukcijo vlade je Zaev napovedal po tesni zmagi kandidata vladajoče koalicije Steva Pendarovskega na predsedniških volitvah. Po njegovi oceni je bil rezultat volitev opomin državljanov, da posamezni vladni funkcionarji niso dovolj učinkoviti. Čeprav je to doslej največji prepih v vladi, je javnost pričakovala večje spremembe. Peterica novih (starih) ministrov bo večinoma le zamenjala resorje.

Zaev je med ministri socialdemokratov odstavil le finančnega, med ministri koalicijske albanske stranke Demokratična unija za integracijo Alija Ahmetija pa se je moral posloviti le minister za lokalno samoupravo. Državne finance bo vzel kar v svoje roke, lokalno samoupravo pa bo vodil predsednik Liberalnodemokratske stranke Goran Milevski. Glavna naloga vlade bo rast plač.

Preberite še:

Komentarji: