Protesti v Kataloniji tudi danes, na barcelonskem letališču znova odpovedujejo lete

V včerajšnjem nasilju na letališču El Prat pri Barceloni je bilo ranjenih najmanj 75 ljudi.

Objavljeno
15. oktober 2019 09.05
Posodobljeno
15. oktober 2019 13.08
Protestniki so policiste obmetavali s kamni in drugimi predmeti, lotili s se jih z vodo iz cevi za gašenje požarov, policija pa je uporabila penaste naboje in gumijevke. FOTO: Albert Gea/Reuters
V. U.
V. U.
Zatem ko je vrhovno sodišče v Madridu devet od dvanajstih nekdanjih voditeljev, ki so hoteli predlanskim Katalonijo popeljati v neodvisno republiko, obsodilo na visoke zaporne kazni od devet do 13 let, so se včeraj v Barceloni in nekaterih drugih katalonskih mestih tisoči znova zgrnili na trge in ulice.

Odločitev sodišča je bila dolgo pričakovana, vprašanje Katalonije se je znova vrnilo v središče politike Španije, ki je znova v predvolilnem času.

Ogorčeni in jezni Katalonci so po objavi visokih kazni zasedli ulice Barcelone, nato pa s katalonskimi zastavami in med prepevanjem pesmi Ulice bodo vedno naše krenili proti letališču El Prat, drugemu najprometnejšemu v Španiji. Prekinili so povezave letališča z mestom in zasedli terminal.

image
FOTO: Albert Gea/Reuters


Do večera so po podatkih španskega nadzorstva letališč AENA zaradi protestnikov odpovedali 108 letov, prekinili so tudi več drugih cestnih in železniških povezav po regiji. Odpovedi se vrstijo tudi danes. Odpovedali so že najmanj 45 letov, zaradi manjših zborovanj znova poročajo tudi o motnjah v cestnem in železniškem prometu.

image
FOTO: Albert Gea/Reuters


Tisk je sinoči poročal tudi o nasilju. Protestniki so policiste obmetavali s kamni in drugimi predmeti, lotili so se jih z vodo iz cevi za gašenje požarov, policija pa je uporabila penaste naboje in gumijevke. V spopadih, ki so trajali dolgo v noč, je bilo v Barceloni po poročanju agencije AFP ranjenih najmanj 75 ljudi, trije so bili ranjeni na drugih katalonskih protestih.

image
FOTO: Albert Gea/Reuters


Nekdanji podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras, ki mu je sodišče izreklo najvišjo kazen 13 let zapora, je za agencijo Reuters izjavil, da je nov referendum v Kataloniji neizbežen. »Prepričan sem, da je mogoče ta konflikt rešiti ob volilnih skrinjicah,« je agenciji sporočil iz zapora. »Prepričani smo, da bo referendum prej ali slej neizogiben, kako bi sicer dali glas državljanom?«

Organiziranja dogodkov leta 2017 – referenduma in zatem kratkotrajne razglasitve neodvisnosti Katalonije – ne obžaluje, kot je dodal, se bodo obsojenci pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Starsbourgu. »Zaporne kazni in izgnanstvo so še utrdili našo globoko vero v demokracijo. Prepričan sem, da gibanja za neodvisnost ne bodo oslabile, ravno nasprotno,« je še sporočil.