Nasilje v Minneapolisu vse hujše, v Louisvillu streli zadeli sedem ljudi

V Minneapolisu in številnih drugih krajih ZDA še vedno zahtevajo aretacijo policistov. V Louisvillu je vsaj ena oseba v kritičnem stanju.
Fotografija: Protestniki so zažgali vhod v policijsko postajo v bližini kraja smrti Georgea Floyda. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki so zažgali vhod v policijsko postajo v bližini kraja smrti Georgea Floyda. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Nasilje, ki se je v Minneapolisu razvnelo po razkritju okoliščin smrti temnopoltega 46-letnika Georgea Floyda med agresivno policijsko aretacijo, se je včeraj znova stopnjevalo. Kot danes poročajo ameriški mediji, so protestniki zažgali eno izmed policijskih postaj v bližini prizorišča aretacije.

Protesti so se zvrstili tudi v številnih drugih krajih ZDA. V Louisvillu v Kentuckyju, kjer je 13. marca med policijsko intervencijo življenje izgubila zdravstvena reševalka Breonna Taylor, so odjeknili tudi streli.



Poročila o tem, v kolikšnem obsegu je ogenj v Minneapolisu zajel postajo, se razlikujejo. Guverner Minnesote Tim Walz je včeraj angažiral Nacionalno gardo, ki je okrepila policijske sile. Njeni pripadniki po poročanju CNN varujejo banke, trgovska središča, lekarne in druge objekte. Angažiranih je 500 pripadnikov vojske.

Na območju St. Paula so protestniki uničili, oplenili ali poškodovali več kot 170 objektov.

FOTO: Stephen Maturen/AFP
FOTO: Stephen Maturen/AFP




FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters


Mediji so že včeraj poročali o protestih pred lokalno policijsko postajo in vandalskem uničevanju ter ropanju lokalov. Protestniki zahtevajo aretacijo štirih policistov, vpletenih v usodno aretacijo Floyda.

Revna soseska Longfellow, kot piše STA, gori, med drugim tudi nova stanovanjska zgradba v gradnji, ki bi imela 200 stanovanj za temnopolte reveže. Policija je včeraj zvečer izgubila nadzor, do polnoči pa še ni bilo poročil o morebitnem prihodu vojske.

Lokalni preiskovalci okoliščin aretacije, njihovi zvezni kolegi iz FBI in tožilci, med njimi Mike Freeman, so jih poskušali pomiriti z besedami, naj jim omogočijo čas, da bodo lahko pravici ustrezno zadostili. Glavni tožilec William Barr je preiskavo označil za preiskavo največjega pomena.

Zaradi smrti Floyda, sicer zaposlenega kot varnostnika v enem izmed nočnih lokalov, so protestirali tudi v Los Angelesu, Denverju, New Yorku in Memphisu.



FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters

 

»Ne morem dihati«


Protestniki vzklikajo »Ne morem dihati«, eno od gesel gibanja Black Lives Matter. Tokratno policijsko nasilje namreč spominja na smrt 43-letnega Erica Garnerja, ki je bil leta 2014 v New Yorku prav tako žrtev daviteljskega prijema policista. Porota na sodišču okrožja Staten Island je tedaj presodila, da belemu policistu Danielu Pantalu ne bo treba na sojenje.

Gwen Carr, mati Erica Garnerja, je zdaj izjavila, da jo je Floydova smrt vrnila v tragični čas izpred šestih let, ko je izgubila sina.

FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters


Znova se je oglasil tudi predsednik Donald Trump. »Kjer se začnejo ropi, se začnejo tudi streli.«

Župana Minneapolisa Jacoba Freya je označil za šibkega voditelja, skrajnega levičarja brez voditeljskih sposobnosti. Na Twitterju so sicer njegov tvit znova označil s komentarjem, da krši pravila s hvaljenjem nasilja.



»Šibkost je, če zavračaš prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja. Šibkost je, če v času krize s prstom kažeš na druge. Donald Trump ne ve ničesar o moči Minneapolisa,« se je odzval Frey.

FOTO: Kerem Yucel/AFP
FOTO: Kerem Yucel/AFP

Komentarji: