Ne gre za zmago ali poraz, ampak za boj proti spolnemu nasilju

V gibanju opozarjajo, da obtožba zoper Asio Argento, ki naj bi za molk o zlorabi plačala več kot 300.000 evrov, ne sme diskreditirati gibanja proti spolnim zlorabam in nasilju.
Fotografija: Asia Argento se je po izbruhu afere zavila v molk. Ne odgovarja na esemese niti na elektronska sporočila.FOTO: Vianney Le Caer/AP
Odpri galerijo
Asia Argento se je po izbruhu afere zavila v molk. Ne odgovarja na esemese niti na elektronska sporočila.FOTO: Vianney Le Caer/AP

Italijanska igralka, eden najvidnejših obrazov gibanja #MeToo Asia Argento, je z razkritjem, da je tudi sama leta 2013 v hotelski sobi spolno zlorabila takrat 17-letnega Jimmyja Benetta in mu v zameno za molk plačala dobrih 333.000 evrov, sprožila številne polemike o gibanju. Vendar pa vodilni pri gibanju #MeToo opozarjajo, da obtožbe zoper Asio ne smejo diskreditirati gibanja, piše The Guardian.

Medtem je odvetnik Herveyja Weinsteina, o napadih katerega je ena prvih spregovorila Asia, dejal, da te obtožbe kažejo na veliko dvoličnost oziroma hinavščino Asie Argento. Kot ena najglasnejših je takrat obljubljala, da bo razkritih še več ljudi, sama pa se je – potem ko je v nedeljo časnik New York Times razkril obtožbe – zavila v molk.



Podporniki gibanja #MeToo pa se zdaj spopadajo z novim kompleksnih vprašanjem: kaj gibanje naredi z žrtvami, ki so obenem preganjane?

»Ciniki bodo posamezne primere slabega vedenja žensk uporabili kot argument, da spolne zlorabe in napadi niso del strukturne sovražnosti do žensk, četudi tovrstne zlorabe niso vezane na spol,« je tvitnila feministična pisateljica Moira Donegan. Dodala je, da se ne smemo zmeniti za te ljudi, saj da imajo malo interesa za resnico.


 
Oglasila se je tudi Rose McGowan, vidna predstavnica gibanja #MeToo, ki je na twitterju zapisala, da je Asio Argento spoznala pred desetimi meseci in da njihova skupnost deli bolečino Weinsteinove zlorabe. Zapisala je, da bo delala v dobro vseh žrtev, opozorila pa je še: »Nihče od nas ne pozna resnice o celotni situaciji in prepričana sem, da bo znanega več. Bodite nežni.«

Asia je bila Jimmyju hkrati mati in mentorica, piše v dokumentih, ki sta si jih pošiljali odvetniški ekipi. Ob njem je bila, ko je odraščal, in to ga je nedvomno močno zaznamovalo.  FOTO: Loic Venance/AFP
Asia je bila Jimmyju hkrati mati in mentorica, piše v dokumentih, ki sta si jih pošiljali odvetniški ekipi. Ob njem je bila, ko je odraščal, in to ga je nedvomno močno zaznamovalo.  FOTO: Loic Venance/AFP




Nekaterim feministkam vprašanje ni bilo tako neprijetno, kot so morda številni pričakovali. Tarana Burke, ki je začela gibanje #MeToo, je na twitterju zatrdila, da lahko zgolj z vrsto trdih pogovorov, ki jih bodo spodbudile zgodbe, kot je Asiina, gibanju uspe.

»#MeToo daje prostor za možnosti, a to se lahko zgodi le, ko odpremo pločevinko črvov in nam postane udobno z neudobno resnico, da ni poti biti storilec ali modela, kako preživeti.«



Ljudje so nepopolni in vsi moramo biti odgovorni za svoje vedenje. »Ljudje bodo te novice poskušali uporabiti, da bi diskreditirali gibanje #MeToo – ne pustite, da se to zgodi,« je tvitnila.

Kar pa se sicer že dogaja. Weinstein je v začetku junija zanikal krivdo za posilstva ter spolne napade in zlorabe na sodišču v New Yorku. Odvetnik zloglasnega Weinsteina Benjamin Brafman pa je med drugim zapisal, da obtožbe zoper igralko kažejo na njeno dvoličnost in hinavščino ter da bi morali ta primer vzeti kot vzorec, kako slabo preverjene so pravzaprav obtožbe zoper Weinsteina.
 
Italijansko igralko in režiserko pa morda že čakajo posledice za njeno kariero. Proizvajalec italijanskega pevskega natečaja, kjer je kot sodnica delala tudi Asia, je za Hollywood Reporter dejal, da bo Argentovo odpustil, če bodo obtožbe potrjene.

Preberite še:

Komentarji: