»Ne jejte pasjega mesa!«

Mestna oblast v Hanoju je prepričana, da bi z opustitvijo pasjega mesa izboljšali javno podobo.

Objavljeno
12. september 2018 09.07
Posodobljeno
12. september 2018 09.28
V zadnjih letih so opazili, da uporaba pasjega in mačjega mesa upada, vendar gre še vedno za tradicijo, ki je zelo vpeta v vietnamsko kulturo. FOTO: AP
A. V.
A. V.
Navodilo, ki je marsikje povsem samoumevno, ima v Vietnamu kljub vsemu velik pomen. V prestolnici Hanoj so zapovedali ljudem, naj ne jedo pasjega mesa, ker je to slabo za sloves mesta in lahko pripomore k razvoju stekline.

Mestna oblast je tudi prepričana, da bi z opustitvijo pasjega mesa izboljšali javno podobo. »Veljali bi za bolj civilizirano in modernejše mesto,« so rekli.


 

Tradicija, ki je globoko vpeta


Še vedno je več kot tisoč gostinskih obratov v Hanoju, ki ponujajo pasje in mačje meso. Oblastniki so svetovali ljudem naj prenehajo tudi jesti mačje meso, toda to navodilo ni tako odmevalo, saj je mačje meso manj priljubljeno od pasjega. V glavnem vietnamskem mestu naj bi bilo približno pol milijona psov in mačkov. Tiste, ki uporabijo za prehranjevanje, kruto ubijejo.

V zadnjih letih so opazili, da uporaba pasjega in mačjega mesa upada, vendar gre še vedno za tradicijo, ki je zelo vpeta v vietnamsko kulturo. Večina ljudi se strinja, da je treba prenehati uživanje pasjega in mačjega mesa, toda obstajajo tudi goreči nasprotniki. Pravijo, da gre za svobodno izbiro vsakega posameznika.