»Ne jejte pasjega mesa!«

Mestna oblast v Hanoju je prepričana, da bi z opustitvijo pasjega mesa izboljšali javno podobo.
Fotografija: V zadnjih letih so opazili, da uporaba pasjega in mačjega mesa upada, vendar gre še vedno za tradicijo, ki je zelo vpeta v vietnamsko kulturo. FOTO: AP
Odpri galerijo
V zadnjih letih so opazili, da uporaba pasjega in mačjega mesa upada, vendar gre še vedno za tradicijo, ki je zelo vpeta v vietnamsko kulturo. FOTO: AP

Navodilo, ki je marsikje povsem samoumevno, ima v Vietnamu kljub vsemu velik pomen. V prestolnici Hanoj so zapovedali ljudem, naj ne jedo pasjega mesa, ker je to slabo za sloves mesta in lahko pripomore k razvoju stekline.

Mestna oblast je tudi prepričana, da bi z opustitvijo pasjega mesa izboljšali javno podobo. »Veljali bi za bolj civilizirano in modernejše mesto,« so rekli.


 

Tradicija, ki je globoko vpeta


Še vedno je več kot tisoč gostinskih obratov v Hanoju, ki ponujajo pasje in mačje meso. Oblastniki so svetovali ljudem naj prenehajo tudi jesti mačje meso, toda to navodilo ni tako odmevalo, saj je mačje meso manj priljubljeno od pasjega. V glavnem vietnamskem mestu naj bi bilo približno pol milijona psov in mačkov. Tiste, ki uporabijo za prehranjevanje, kruto ubijejo.

V zadnjih letih so opazili, da uporaba pasjega in mačjega mesa upada, vendar gre še vedno za tradicijo, ki je zelo vpeta v vietnamsko kulturo. Večina ljudi se strinja, da je treba prenehati uživanje pasjega in mačjega mesa, toda obstajajo tudi goreči nasprotniki. Pravijo, da gre za svobodno izbiro vsakega posameznika.

Več iz te teme:

Komentarji: