Nekdanja ameriška veleposlanica v Kijevu obtožuje

Ameriški diplomati proti Trumpovemu neuradnemu diplomatskemu kanalu v Ukrajini.
Fotografija: Nekdanja ameriška veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch. FOTO: Jonathan Ernst Reuters
Odpri galerijo
Nekdanja ameriška veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch. FOTO: Jonathan Ernst Reuters

New York – »Kako je mogoče, da tuji skorumpirani interesi manipulirajo našo vlado?« je drugi dan javnih zaslišanj v preiskavi razrešitve predsednika Donalda Trumpa spraševala odstavljena veleposlanica ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch. »Takšno obnašanje spodkopava ZDA, izpostavlja naše prijatelje in povečuje manevrski prostor avtokratov kot ruski predsednik Putin.«

Yovanovitcheva verjame, da se je to zgodilo zaradi interesov nekaterih skorumpiranih ukrajinskih osebnosti, povezanih s predsednikovim  odvetnikom Rudyjem Giulianijem in sinom Donaldom Jr.  Sam Trump jo je v julijskem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim imenoval »slaba novica« in čeprav se je to zgodilo po njenm odhodu iz Ukrajine, je povedala, da se je ob teh in drugih besedah počutila ogroženo. Zavrnila je tudi obtožbe enega od nekdanjih ukrajinskih tožilcev, da je  imela spisek ljudi, ki jih niso smeli preganjati.

Tožilca Jurija Lucenka je tudi demokratski predsednik odbora za obveščevalne službe ameriškega predstavniškega doma Adam Schiff, ki predseduje zaslišanjem, povezoval s »tremi amigosi«, kot je imenoval ameriškega veleposlanika pri Evropski uniji Gordona Sondlanda, nekdanjega ministra za energijo Ricka Perryja in diplomata Kurta Volkerja.



Voditelj preiskave predsednikove razrešitve kalifornijski demokrat Adam Schiff. FOTO: Saul Loeb Afp
Voditelj preiskave predsednikove razrešitve kalifornijski demokrat Adam Schiff. FOTO: Saul Loeb Afp


»Pred vami stojim kot ameriška državljanka, ki je večino svojega življanja, 33 let, posvetila služenju državi, ki jo vsi ljubimo,« je začela hči beguncev iz stalinistične Sovjetske zveze in nacistične Nemčije. Nekdanja veleposlanica je delovala pod tremi republikanskimi in dvema demokratskima predsednikoma in zavrnila prepričanje, da veleposlaniki živijo udobno življenje z vabili na večerje in sprejeme. Med služenji v Somaliji, Uzbekistanu in Rusiji je morala večkrat bežati pred streljanji, v Ukrajini je desetkrat obiskala prve bojne linije, da bi pokazala ameriško zastavo in videla, kaj se dogaja.

»Izvajala sem ameriško politiko, ki jo v celoti sprejemajo tako demokrati kot republikanci: da varna, demokratična in svobodna Ukrajina ni le v interesu ukrajinskih državljanov, ampak tudi ameriških.« ZDA so po njenem prepričanju najmočnejša država v zgodovini sveta, a so omrežje zavezništev in partnerstev omogočile njihove vrednote, tam, kjer sami vidijo potenciale demokratične in svobodne Ukrajine, pa Rusija vidi prav nasprotno. Če pade Ukrajina, bo Rusija morda poskušala spodkopavati še v drugih državah, je ocenila.

»Quid pro quo« je podkupovanje in podkupovanje je v ustavi zapisano kot eden od razlogov razrešitve, je po prvih javnih pričanjih ameriških diplomatov o akcijah predsednika Donalda Trumpa izjavila predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Vodilni republikanski kongresnik v preiskavi razrešitve Devin Nunes pa je na začetku prebral zapis prvega pogovora predsednika Trumpa s pravkar izvoljenim ukrajinskim kolegom Zelenskim, v katerem sta si državnika izmenjala same pozdrave in dobre želje ter nista govorila o nobenih spornih vprašanjih.

Republikanski kongresnik  Devin Nunes. FOTO: Joshua Roberts Reuters
Republikanski kongresnik  Devin Nunes. FOTO: Joshua Roberts Reuters


»Kamor koli je šla Marie Yovanovitch, povsod se je slabo obrnilo,« je med njenim pričanjem značilno napadalno tvital predsednik Donald Trump. »Začela je v Somaliji in kako je šlo to?« Trump je dodal, da je novi ukrajinski predsednik je o njej govoril nenaklonjeno, sploh pa ima sam vso pravico nastavljati veleposlanike. »V nasprotju s prejšnjimi administracijami imajo ZDAzdaj  zelo trdno in močno zunanjo politiko, ki se preprosto imenuje Najprej Amerika!« Kljub temu republikanski prvak meni, da je za Ukrajino naredil veliko več od svojega demokratskega predhodnika Baracka Obama.

Republikanski kongresniki so se spraševali, zakaj je Marie Yovanovitch sploh poklicana na pričanje, saj ni sodelovala pri nobenem od spornih vprašanj preiskave, poleg tega pa je po odhodu iz Ukrajine ostala zaposlena v State Departmentu ter celo dobila prestižno profesuro na Georgetown University. Še več, zamenjal jo je William Taylor, diplomat z velikim ugledom, zato po njihovem prepričanju ne more držati, da bi se z njenim odhodom zmanjšal boj proti korupciji. Republikance je zanimalo tudi, zakaj ni preiskovala govoric o ukrajinskem vmešavanju v ameriške volitve niti o delovanju sina demokratskega podpredsednika Joeja Bidna v upravnem odboru Burisme. Opozorili so, da so jo med kandidaturo za veleposlaništvo v Kijevu pripravljali tudi na senatna vprašanja o Hunterju Bidnu.

 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: