Nekdanja prva dama v zapor za 58 let zaradi goljufije

Roso Eleno Bonnilo je honduraško sodišče obtožilo poneverbe dobrih 700.000 evrov iz mednarodnih donacij in javnih sredstev.
Fotografija: Tožilci so razkrili, da je denar zapravila za nakup nakita in za plačevanje medicinskih računov ter šolnin svojih otrok. FOTO: Jorge Cabrera/Reuters
Odpri galerijo
Tožilci so razkrili, da je denar zapravila za nakup nakita in za plačevanje medicinskih računov ter šolnin svojih otrok. FOTO: Jorge Cabrera/Reuters

Honduraško sodišče je ženo bivšega honduraškega predsednika Porfirija Lobe – Roso Eleno Bonnila – danes spoznalo za krivo poneverbe 779.000 dolarjev (707.000 evrov) iz mednarodnih donacij in javnih sredstev. Goljufijo je zagrešila med predsedovanjem njenega moža med letoma 2010 in 2014.

Tožilci so razkrili, da je denar zapravila za nakup nakita in za plačevanje medicinskih računov ter šolnin svojih otrok. Njen odvetnik je zatrdil, da je nedolžna in da se bo na razsodbo pritožila, poroča BBC.

Goljufijo je zagrešila med predsedovanjem njenega moža med letoma 2010 in 2014. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters
Goljufijo je zagrešila med predsedovanjem njenega moža med letoma 2010 in 2014. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters

 

Obtožen že njun sin


Nekdanjo honduraško prvo damo so sicer aretirali že februarja leta 2018, potem ko so opazili izginotje denarja iz javnih sredstev, med drugim namenjenih tudi za nakup čevljev za revne honduraške otroke.

Poleg Bonnilove so z 48-letno kaznijo obsodili tudi njenega osebnega asistenta Saula Escobarja.

Ne Bonnilova ne njen mož nista bila pri obsodbi navzoča na sodišču. Se pa ni zgodilo prvič, da je član družine Lobo obtožen. Leta 2017 so na 24 let zapora obsodili najstarejšega sina zakoncev Lobo – Fabia, ki je priznal sodelovanje pri uvažanju kokaina v ZDA.

Komentarji: