Nekdanji papež Benedikt XI. za pedofilske škandale krivi seksualno revolucijo

Nekdanji papež je namignil tudi na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo. 
Fotografija: Nekdanji papež je namignil tudi na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji papež je namignil tudi na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo. FOTO: Reuters

Nekdanji papež Benedikt XVI. je leta 2013 abdiciral in tako postal prvi vodja Katoliške cerkve v 600 letih, ki se je predčasno umaknil s prestola. Čeprav se je ves ta čas držal v ozadju in aktualnega dogajanja ni komentiral, je zdaj napisal več strani dolgo pismo, v katerem razpravlja o spolnih škandalih in pedofiliji. Za pedofilske škandale v Katoliški cerkvi krivi seksualno revolucijo leta 1968 ter vse večjo sekularizacijo zahodne družbe.

Esej je objavil mesečnik Kleursblatt, ki ga delijo v cerkvah na Bavarskem, nato ga je povzelo več konservativnih spletnih strani, pa tudi drugih medijev, med njimi italijanski dnevnik Corriere della Sera ter ameriška katoliška tiskovna agencija.

Benedikt XVI. tako piše, da je seksualna revolucija v 60. letih prejšnjega stoletja pedofilijo označila kot »sprejemljivo in primerno« in da so protesti za seksualno svobodo naredili svoje. »Meje še sprejemljivega so se zabrisale, nenadoma niso bili več dovoljeni pornografski filmi na letalih, ker so vznemirjali potnike. Med svoboščinami, za katere se je borila revolucija leta 1986, je skrajna seksualna svoboda.«

Nekdanji papež je tudi namignil na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo. Kot je zapisal, so se po radikalizmu v 60. letih prejšnjega stoletja  »v različnih semeniščih oblikovale skupine homoseksualcev, ki so delovale bolj ali manj odprto in bistveno spremenile ozračje v semeniščih«.

Nekdanji papež je telesno že zelo šibak, a umsko dobrega zdravja. FOTO: Reuters 
Nekdanji papež je telesno že zelo šibak, a umsko dobrega zdravja. FOTO: Reuters 


Nekdanji papež še piše o »težki uri« za Cerkev, je pa zatrdil, da je pismo napisal po lastni vesti. Priznal je, da je šele zdaj sprevidel, kako prav so imeli tisti, ki so pred leti svarili, da bosta dva živa papeža med vernike vnesla zmedo, poroča New York Times

Benedikt XVI. je povedal, da je pred objavo pisma o svoji nameri obvestil aktualnega papeža, se pa vseeno zdi, da bi lahko njegove besede spodkopale Frančiškovo avtoriteto. Ta je pred dvema mesecema sklical vrh, na katerem so vodilni znotraj Cerkve razpravljali o pedofilskih aferah. Aktualni papež je obljubil konkretne, hitre in učinkovite rešitve, a za zdaj je vse ostalo le pri besedah. 

Benedikt se je sicer oglasil v izjemno občutljivem času, nekateri teologi so njegovo pismo tako označili kot napako, skrb vzbujajoče in sramotno. Postavilo ga bo na napačno stran zgodovine, opozarjajo. »Da za težavo, ki tiči zakopana globoko znotraj neke institucije, krivi permisivno kulturo, je presenetljivo,« je povedala Julie Hanlon Rubio, profesorica etike na teološki šoli. Nekateri so poudarili, da je Benedikt z esejem kršil lastno obljubo, da se bo namreč po odstopu umaknil s poti aktualnemu papežu in se ne bo vmešaval v njegove odločitve. 

Benedikt se je sicer oglasil v izjemno občutljivem času. Foto: Reuters
Benedikt se je sicer oglasil v izjemno občutljivem času. Foto: Reuters


Do zdaj je nekdanji vodja Rimskokatoliške cerkve, ki bo prihodnji teden dopolnil 92 let, molčal in živel odmaknjeno življenje za vatikanskimi zidovi. V svoji osemletni vladavini se je držal ortodoksne doktrine. Za konservativno strujo, ki bolj liberalno usmerjenega Frančiška smatra skoraj za diktatorja, je bil prava ikona. Leta so ga poskušali potegniti nazaj v aktualno dogajanje. 

»Zakaj je pedofilija dosegla takšne razsežnosti? Končni razlog je odsotnost Boga,« je zapisal Benedikt XVI. in kot negativni primer sekularizacije Zahoda izpostavil neuspešne poskuse vključitve omembe Boga v pogodbe EU.

Nekdanji papež je telesno že zelo šibak, a umsko dobrega zdravja, pravijo tisti, ki so mu blizu. Očitno je menil, da bo esej pomagal Frančišku pri soočanju s škandali. »Sam sem služil kot pastir božje črede, ko so se pojavile afere, zato sem moral izprašati samega sebe – čeprav to ni več moja odgovornost –, kako naj prispevam k novemu začetku.«

Komentarji: