Nekdanji predsedniki Američane pozivajo k cepljenju

Donald Trump je od FDA zahteval pojasnila, zakaj je Velika Britanija Pfizerjevo cepivo odobrila pred ZDA.
Fotografija: Cepivo proti covidu-19. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Odpri galerijo
Cepivo proti covidu-19. FOTO: Dado Ruvić/Reuters

Washington – Nekdanji ameriški predsedniki Barack Obama, George W. Bush in Bill Clinton so se proti covidu-19 pripravljeni cepiti pred kamerami, da bi tako pomagali k zaupanju javnosti do novih cepiv. »Ne zaupam covidu,« je v oddaji Joeja Madisona ocenil zadnji demokratski predsednik. Morilski virus je ubil že več kot 273.000 Američanov ter na vsem svetu skoraj poldrugi milijon ljudi, v ZDA in marsikje drugje pa se spet skrb vzbujajoče hitro širi in vpliva na vse pore življenja.

Raziskave javnega mnenja odločenost za cepljenje kažejo le pri polovici Američanov, druga polovica namerava počakati na dokaze, da so cepiva varna. Testiranje cepiv newyorškega Pfizerja in nemškega Biontecha ter Moderne iz Cambridgea v Massachusettsu kažejo skoraj 95-odstotno učinkovitost s stranskimi učinki, kot so glavobol ali bolečine v mišicah, ki izginejo po nekaj dneh, in nekdanji predsedniki se vključujejo v prepričevanje Američanov, da je alternativa veliko slabša.

Nekdanja demokratska predsednika Barack Obama in Bill Clinton verjameta v cepivo. FOTO: Š Kevin Lamarque/Reuters
Nekdanja demokratska predsednika Barack Obama in Bill Clinton verjameta v cepivo. FOTO: Š Kevin Lamarque/Reuters


Nekdanji republikanski predsednik George W. Bush je zdravstvena strokovnjaka Anthonyja Faucija in Deborah Birx vprašal za nasvet, kako lahko pomaga promovirati cepivo, potem ko se bo izkazalo za varno in ga bodo prejeli najbolj nujni deli prebivalstva. Tudi predstavnica za tisk nekdanjega demokratskega predsednika Billa Clintona je medijem sporočila, da se bo zagotovo cepil, takoj ko mu bo cepivo dostopno. Po predlogih ameriškega centra za nadzor nad boleznimi in preventivo CDC bodo najprej na vrsti zdravstveni delavci in varovanci domov za upokojence, za njimi pa zaposleni na nujnih delovnih mestih.

Vodja vladnega programa za boj proti koronavirusu dr. Moncef Slaoui je ocenil, da bodo še decembra cepili dvajset milijonov ljudi, do konca februarja sto milijonov. Mnogi pa se vendarle sprašujejo, kako je lahko Velika Britanija prva odobrila Pfizerjevo cepivo in republikanski predsednik Donald Trump je v začetku tedna na zagovor poklical Stephena Hahna iz uprave za hrano in zdravila FDA, ki je pristojna za to. Hahn se je zagovarjal, da njegovi znanstveniki bolj natančno kot drugi pregledujejo podatke.

Odobritev FDA pričakujejo prihodnji teden, potem pa naj bi šlo hitro, saj so pri Slaouijevi operaciji Warp Speed hkrati z razvojem cepiva pripravljali vse za proizvodnjo in razdeljevanje. Ameriško javnost pa razburjajo tudi poročila o veliko zgodnejšem širjenju novega koronavirusa od doslej znanega. V zveznih državah Kalifornija, Oregon in Washington so njegove sledove našli v darovani krvi iz lanskega decembra, iz Italije poročajo celo o septembrski navzočnosti virusa. V ZDA se zato mnogi spet sprašujejo o motivih Kitajske, ki je epidemijo priznala šele konec decembra.

Komentarji: