Nekdanji predsedniki stanejo ZDA na leto 3,7 milijona dolarjev

Najdražji nekdanji predsednik je bil lani George Bush mlajši. Sledijo mu Bill Clinton, George Bush starejši in Jimmy Carter.

Objavljeno
26. marec 2013 11.23
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Četverica nekdanjih ameriških predsednikov je lani zvezni proračun olajšala za 3,7 milijona dolarjev, kar pa je za 200.000 dolarjev manj kot leta 2011, piše Slovenska tiskovna agencija.

Poročilo kongresne raziskovalne službe (CRS) sicer ne upošteva stroškov za varovanje nekdanjih voditeljev svobodnega sveta, njihovih zakoncev in otrok. Stroški za varovanje, kar je naloga tajne službe, so namreč del tajnih proračunskih postavk in javnosti niso dostopni.

Najdražji nekdanji predsednik je bil po pisanju STA lani George Bush mlajši, katerega javna poraba je nanesla okoli 1,3 milijona dolarjev. Bill Clinton je porabil okoli milijon dolarjev, George Bush starejši okoli 850.000 dolarjev, Jimmy Carter pa le okrog 500.000.

Ameriški zvezni proračun nekdanjim predsednikom poleg pokojnine, ki znaša okoli 200.000 dolarjev, namenja še dodatna sredstva za delovanje pisarne, potovanja in druge stroške. Do 20.000 dolarjev na leto so upravičene tudi vdove nekdanjih predsednikov.

Nekdanji predsedniki ZDA načeloma sicer ne potrebujejo nobene pomoči in so več kot sposobni sami plačati za vse stroške, dodaja STA. Po odhodu s položaja najprej dobro zaslužijo z objavo spominov, vse do svoje smrti oziroma onemoglosti pa še bolje služijo s svojimi govori in drugimi javnimi nastopi.