Nekdanji šef Nissana bo v zameno za osem milijonov evrov le zapustil zapor

Ghosn je v priporu že 107. dan, in sicer zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu.
Fotografija: Carlos Ghosn je v prvih intervjujih po aretaciji za obtožbe okrivil vodilne v japonski korporaciji. FOTO: Jiji Press/AFP
Odpri galerijo
Carlos Ghosn je v prvih intervjujih po aretaciji za obtožbe okrivil vodilne v japonski korporaciji. FOTO: Jiji Press/AFP

Nekdanji šef avtomobilske industrije, odstavljeni prvi mož zveze Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn je kanček bliže prostosti. V torek mu je tokijsko okrajno sodišče nepričakovano dodelilo možnost plačila varščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ghosn bo tako celico za začasni pripor zapustil po treh mesecih, saj tožilci ne bodo izpodbijali odločitve sodišča. Danes sicer mineva 107. dan njegovega pripora. 

Japonsko sodišče je določilo varščino v višini ene milijarde jenov (7,89 milijona evrov), vendar se je nekaj časa ugibalo, ali bodo tožilci odločitev sodišča poskušali izpodbijati. Ghosn sicer ne sme zapustiti Japonske, pred domačim vhodom pa bo imel nameščene kamere, nepričakovano novico o izhodu iz zapora pa so sporočili potem, ko je Ghosnov novi odvetnik Junichiro Hironaka novinarjem pojasnil, da razpolagajo z novimi, prepričljivimi razlogi, ki bi omogočili dodelitev možnosti plačila varščine. 



V zadnjih mesecih obtoženca niso hoteli izpustiti na prostost niti ob plačilu varščine, češ da obstaja prevelika nevarnost, da bo nedovoljeno posegal v dokaze oziroma zbežal iz države. Japonski sodni sistem sicer dopušča, da obtoženca zadržijo do 22 dni, dokler preiskujejo obtožbe, nato lahko za vsako novo posamezno obtožbo tožilci zaprosijo za dodaten mesec pripora. Če bo Ghosn danes res zapustil pripor, pogoji varščine določajo, da bo pod nenehnim videonadzorom, pod nadzorom pa bodo menda tudi vsi komunikacijski kanali, s katerimi bo razpolagal. 

Njegovo trimesečno priprtje je med številnimi mednarodnimi skupinami za zaščito človekovih pravic naletelo na ostre kritike, saj je po njihovem pripor nepošten ter nedemokratičen. »Zakaj sem kaznovan, še preden so me spoznali za krivega?« se je za francoski dnevnik Les Echos januarja spraševal Ghosn. V ponedeljek so tudi njegovi francoski odvetniki sporočili, da so poslali pritožbo Združenim narodom, češ da so bile med priporom kršene obtoženčeve človekove pravice. 

Tokijski center za pridržanje, kjer je zadnje tri mesece priprt Carlos Ghosn. FOTO: Issei Kato/Reuters
Tokijski center za pridržanje, kjer je zadnje tri mesece priprt Carlos Ghosn. FOTO: Issei Kato/Reuters


64-letni Ghosn je bil aretiran 19. novembra lani, ko so iz japonskega proizvajalca avtomobilov sporočili, da se je nekdanji šef Nissan-Renaulta osebno okoriščal s sredstvi Nissana. To je pokazala notranja preiskava. Ghosn se je sicer na sodišču v Tokiu izrekel za nedolžnega

»Vedno sem ravnal pošteno in nikoli nisem bil obtožen kakršnekoli kršitve v svoji večdesetletni poklicni karieri,« je povedal nekdanji predsednik Nissana ter dodal: »Neupravičeno sem obtožen in nepošteno pridržan na podlagi neutemeljenih obtožb.« Če ga spoznajo za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. 

Komentarji: