Nekdanji Trumpov odvetnik priznal, da je lagal o ruski preiskavi

Michael Cohen je dejal, da je lagal, da bi njegovo delovanje ostalo skladno s političnimi stališči Trumpa.

Objavljeno
29. november 2018 16.21
Posodobljeno
29. november 2018 18.32
Nekdanji Trumpov odvetnik je že avgusta na sodišču priznal krivdo o kršenju financiranja predsedniške kampanje. FOTO: Mike Segar/Reuters
Michael Cohen, nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je pred sodiščem priznal, da je pred kongresom lagal glede ruske preiskave, poroča BBC. Priznal je laganje o načrtovanih Trumpovih nepremičninskih poslih v Rusiji.

Dejal je, da je lagal, da bi njegovo delovanje ostalo skladno s političnimi stališči Trumpa. Leta 2017 lagal v senatnem odboru za obveščevalne zadeve glede načrtov za gradnjo Trumpove stolpnice v Moskvi. Njegove izjave so bile v skladu s Trumpovim zanikanjem, da bi imel kakšne interese v Moskvi, ker mu je bil takrat še zvest.

Guardian poroča, da je Trump novinarjem pred Belo hišo danes povedal, da je Cohen »šibka oseba, ki ne ogroža njegovega položaja«. Nato je dodal, da se bo v Argentini na vrhu G20 verjetno srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Kasneje si je premislil in odpovedal srečanje

Nekdanji Trumpov odvetnik je že avgusta na sodišču priznal krivdo o kršenju financiranja predsedniške kampanje. Cohen je tudi priznal, da je izvedel dve plačili »v imenu kandidata«, njegovega imena sicer ni izdal, da bi utišal ženski, ki naj bi imeli spolno razmerje s Trumpom.

Cohen že več mesecev sodeluje s tožilci, ker ga je Trump pustil na cedilu glede plačil pornografski igralki in vsem možnih drugih sumljivih poslov, ki sta jih skupaj urejala, še preden se je newyorški bogataš odločil za predsedniško kandidaturo.