Nekdanji Trumpov svetovalec obsojen na dva tedna zapora

George Papadopoulos obsojen zaradi laganja v aferi ruskega vpletanja v ameriške volitve. Nizka kazen je posledica njegovega sodelovanja s preiskovalci in priznanja krivde.

Objavljeno
08. september 2018 08.05
Posodobljeno
08. september 2018 08.15
George Papadopoulos je preiskovalcem januarja 2017 najprej zanikal, da je imel stike z Rusi med kampanjo leta 2016, oktobra istega leta pa si je premislil, priznal, da se je zlagal in začel sodelovati s preiskavo. FOTO: AFP
STA
STA
Nekdanji zunanjepolitični svetovalec predsedniške kampanje Donalda Trumpa George Papadopoulos je bil v petek obsojen na 14 dni zapora zaradi laganja preiskovalcem v aferi ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. Nizka kazen je posledica tega, da Papadopoulos sodeluje s preiskovalci in je priznal krivdo.

Predsednik ZDA Donald Trump se je v petek delal, kot da Papadopoulosa ne pozna, razen iz medijev in ene fotografije, na kateri sedita skupaj z drugimi za isto mizo. Na tem sestanku je Papadopoulos predlagal, da bo posredoval pri pripravi srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ker pozna ljudi.
 

Najprej zanikal stike z Rusi, a si zatem premislil


Papadopoulos je preiskovalcem januarja 2017 najprej zanikal, da je imel stike z Rusi med kampanjo leta 2016, oktobra istega leta pa si je premislil, priznal, da se je zlagal in začel sodelovati s preiskavo. Njegov odvetnik je na petkovem zaslišanju pred izrekom kazni dejal, da je rusko preiskavo najbolj oviral predsednik Trump, ki je sprožil kampanjo lažnih novic za omadeževanje ugleda FBI in ruske preiskave kot lova na čarovnice.

Papadopoulos je pred odhodom za zapahe nastopil na televiziji CNN in dejal, da mu spomin ne dopušča, da bi se spomnil vseh komunikacij, ki jih je imel z Rusi ali o Rusih z drugimi v Trumpovi kampanji.

»Morda sem komu omenil, ampak se ne spomnim,« je dejal. Je pa govoril s profesorjem iz Londona Josephom Misfudom, od katerega je izvedel, da imajo Rusi na zalogi več tisoč nakradenih kosov elektronske pošte kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Rusija to zanika.

Po nekdanjem šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu je Papadopoulos drugi človek iz Trumpove kampanje, ki mora v zapor, posebni tožilec Robert Mueller pa nadaljuje s preiskavo in želi med drugim zaslišati tudi Trumpa.