Nemčija bo predlagala cestnine po vsej EU

Cestnine oziroma uporabnine avtocest bi veljale za vsa vozila razen za avtobuse.
Fotografija: Vprašanje cestnin je občutljivo za ministrstva, ki jih vodijo nemški socialni demokrati iz SPD. Ti so že dolgo časa kritični do cestnin. FOTO: Morris Macmatzen/Reuters
Odpri galerijo
Vprašanje cestnin je občutljivo za ministrstva, ki jih vodijo nemški socialni demokrati iz SPD. Ti so že dolgo časa kritični do cestnin. FOTO: Morris Macmatzen/Reuters

Nemški minister za promet Andreas Scheuer si bo med nemškim predsedovanjem Evropski uniji prizadeval za uveljavitev cestnin tako na avtocestah v Nemčiji kot drugod po Evropski uniji, poroča Reuters, ki se sklicuje na osnutek dokumenta na to temo, ki sicer še ni sprejet. V osmih letih naj bi za vsa vozila na avtocestah – ob avtomobilih tudi za tovornjake in kombije – veljale cestnine. 



Te oziroma uporabnine naj bi veljale za vsa vozila razen za avtobuse, je zapisano v dokumentu, o katerem Scheuer želi, da bi ga nemška ministrstva potrdila danes. S tem bi dokument postal uradni predlog Nemčije ob njenem predsedovanju Evropski uniji, ki je steklo 1. julija.

Kot dodaja Reuters, ki se sklicuje na nekatere vladne uradnike, so sicer želeli na nekaterih nemških ministrstvih predlog zaustaviti, četudi ima cestnina, ki bi temeljila na razdalji, široko podporo kot ukrep, ki bi zaščitil okolje.

To vprašanje je še posebej občutljivo za ministrstva, ki jih vodijo socialni demokrati iz SPD, ki si delijo oblast s krščanskimi demokrati iz CDU kanclerke Angele Merkel. V SPD so že dolgo časa do cestnin kritični.

Komentarji: