Nemčija podpira globalni dogovor o migracijah

»Odlaganje s pristopom k dogovoru o migracijah bi pokazalo dvojno pomanjkanje vodstva, česar si Nemčija ne sme dovoliti.«
Fotografija: FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Nemška vlada stoji za dogovorom ZN o migracijah, se je danes tiskovni predstavnik vlade v Berlinu Steffen Seibert odzval na poziv nemškega ministra za zdravje Jensa Spahna, naj Nemčija preloži potrjevanje tega dogovora. Poziv ministra je v vladni Krščansko-demokratski uniji (CDU) sprožil številne polemike.

Spahn je v nedeljski izdaji časnika Bild pozval k razpravi o dogovoru ZN: »Razpravljati bi morali o vseh vprašanjih in nanje dobiti odgovore, sicer nas bodo hitro politično dohitela,« je dejal. Nemčija bi po njegovem dogovor »po potrebi« lahko podprla kasneje.
Njegov poziv je naletel na nedvoumno zavrnitev nemške vlade. »Nemška vlada stoji za tem dogovorom,« je dejal tiskovni predstavnik Seibert.



Globalne izzive, kot so migracije, je mogoče naslavljati le po multilateralni poti, je dodal in opozoril, da bi ločeni nacionalni pristopi vodili v slepo ulico. Poziv Spahna, ki je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa eden šibkejših tekmecev za nasledstvo kanclerke Angele Merkel na čelu vladajoče CDU, je zavrnil tudi predsednik odbora za zunanjo politiko v nemškem bundestagu Norbert Röttgen.

»Odlaganje s pristopom k dogovoru o migracijah bi pokazalo dvojno pomanjkanje vodstva, česar si Nemčija ne sme dovoliti,« je dejal Röttgen, ki prav tako prihaja iz CDU. Dogovor je po njegovem zelo pomemben korak mednarodne skupnosti, da določi načela za spopadanje z migranti.

Minister za gospodarstvo Peter Altmaier (CDU) pa je poudaril, da so ga izjave Spahna presenetile. Člani konservativnih strank v bundestagu so prejšnji teden o dogovoru razpravljali tri ure in velika večina je menila, da ne smemo popustiti populističnim silam, je dejal.

Preberite še:

Komentarji: