Nemčija pripravljena sprejeti migrante z ladje Gregoretti

Italijanska vlada migrantom na ladji ne dovoli vstopa na italijansko ozemlje, dokler ne bodo druge države Evropske unije sporočile, da so jih pripravljene sprejeti.
Fotografija: Na sliki so rešeni migranti, ki jih je francoska nevladna organizacija Medecins Sans Frontiers julija lani rešila z ladje Aquarius. FOTO: Karpov Afp 
Odpri galerijo
Na sliki so rešeni migranti, ki jih je francoska nevladna organizacija Medecins Sans Frontiers julija lani rešila z ladje Aquarius. FOTO: Karpov Afp 

Nemčija je pripravljena sprejeti 131 migrantov, ki so na ladji italijanske obalne straže Gregoretti. Ta je zasidrana v pristanišču mesta Augusta na Siciliji. Nemška vlada je Evropski komisiji že sporočila pripravljenost za sprejem migrantov, je danes v Berlinu dejala predstavnica nemške vlade.

Italijanska vlada migrantom na ladji ne dovoli vstopa na italijansko ozemlje, dokler ne bodo druge države Evropske unije sporočile, da so jih pripravljene sprejeti. Hkrati so v Rimu sporočili, da bodo vstop v državo dovolil šestim mladoletnikom.

Kasneje je vir pri italijanskem notranjem ministrstvu, ki ga vodi Matteo Salvini, potrdil, da lahko ladjo zapusti 16 mladoletnikov, vsi so stari med 15 in 17 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z ladje so zaradi zdravstvenega stanja predhodno evakuirali še nekaj migrantov, med njimi tudi nosečnico, njena dva sinova in njenega partnerja.

Evropska komisija si sicer danes prizadeva, da bi našla države, ki bi bile pripravljene to storiti. Kot se je izvedelo v Bruslju, pogovori o tem še potekajo.

Italijanska obalna straža je v četrtek zvečer v Sredozemskem morju rešila 140 migrantov, ki so se z dvema gumijastima čolnoma odpravili na pot iz Libije v Evropo in na morju zašli v težave. Pred libijsko obalo se je sicer v četrtek zgodila nova migrantska tragedija, ki naj bi zahtevala do 200 smrtnih žrtev.

Rešene migrante je prevzela ladja Gregoretti, a ji italijansko notranje ministrstvo sprva ni dovolilo vplutja v katero od italijanskih pristanišč. To je storilo šele v nedeljo.

Preberite še:

Komentarji: