Nemški varuhi konkurence se lotevajo Facebooka

Kartelni urad v Bonnu Facebooku grozi s kaznijo v višini do desetih odstotkov letnega globalnega prihodka.
 
Fotografija: Pri Facebooku morajo v štirih mesecih predložiti rešitve, kako naj dosežejo soglasje uporabnikov. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Pri Facebooku morajo v štirih mesecih predložiti rešitve, kako naj dosežejo soglasje uporabnikov. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Berlin – Ameriški Facebook je bil doslej videti vsemogočen, zdaj pa se ga loteva nemški urad za varstvo konkurence. Po prepričanju kartelnega urada iz Bonna družabno omrežje Marka Zuckerberga zlorablja svoj vodilni položaj na trgu z združevanjem svojih podatkov s tistimi iz tretjih virov, med njimi tudi lastnih družb WhatsApp in Instagram.

V štirih mesecih morajo pri Facebooku predložiti rešitve, kako naj dosežejo soglasje uporabnikov s takšno prakso ter jo v letu dni spremeniti, v nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini do desetih odstotkov letnega globalnega prihodka.



Sledenje podatkov in obnašanja njihovih virov je eden od temeljnih – in najbolj spornih – virov prihodkov podjetja, ki svojim uporabnikov ne zaračunava storitev, s podatki o njih pa služi gigantske vsote denarja za oglaševanje in podobno.

Pri Facebooku so že sporočili, da se bodo branili na sodišču, saj Bundeskartellamt po njihovem prepričanju podcenjuje konkurenco, s katero se soočajo tudi v Evropi, in pri tem omenjajo Snapchat, Youtube, Twitter, Linkedin ali Xing.

Nemška pravosodna ministrica Katarina Barley pa podpira korak varuhov konkurence, saj verjame, da uporabnikom takšno zbiranje podatkov ni znano ali pa se pred njim ne znajo zavarovati.
 

Komentarji: