Nepalska vlada zanika odgovornost za gnečo na Everestu

Indijski plezalec je umrl, potem ko je 12 ur čakal v koloni, da bi lahko dosegel vrh. 
Fotografija: Gneča na Everest je nepopisna, čakanje v coni smrti pa smrtno nevarno. FOTO: Handout Afp
Odpri galerijo
Gneča na Everest je nepopisna, čakanje v coni smrti pa smrtno nevarno. FOTO: Handout Afp

Nepalske oblasti so zanikale, da bi bile odgovorne za gnečo na Everestu in posledično veliko število smrti med alpinisti. Dandu Raj Ghimire je povedal, da gre tragične nesreče pripisati slabim vremenskim razmeram. V letošnji spomladanski sezoni je umrlo oziroma je pogrešanih že deset ljudi.

Pred dnevi je negativno presenetila fotografija, na kateri je videti neznosno gnečo alpinistov, ki čakajo, da bodo lahko dosegli vrh. Ghimire je dejal, da se je v aktualni sezoni proti 8848 metrov visokemu Everestu odpravilo 381 ljudi, a ker je bilo obdobje lepega vremena zelo kratko, je pač večina plezala ob istih dnevih. 

Predstavnik nepalske vlade je še navedel, da je umrlo osem plezalcev, dva alpinista še vedno veljata za pogrešana. Štiriinštiridesetletni Robin Haynes Fisher je umrl v soboto, nekaj minut zatem, ko je dosegel vrh najvišje gore sveta. Šestinpetdesetletni Irec Kevin Hynes je v petek umrl v šotoru, njegov sorojak Seamus Lawless pa se je smrtno ponesrečil blizu vrha.

Alpinisti blizu tabora II. FOTO: Phunjo Lama/Afp
Alpinisti blizu tabora II. FOTO: Phunjo Lama/Afp


Indijec čakal 12 ur v koloni, nato omagal in umrl


Med letošnjimi žrtvami so še Nepalec, štirje Indijci, Avstralec in Američan. Lokalni vodič je za francosko tiskovno agencijo povedal, da je indijski plezalec Nihal Ashpak Bhagwan umrl, potem ko je 12 ur čakal v koloni, da bi dosegel vrh. Nato se je sesedel od izčrpanosti. 

Dandu Raj Ghimire je izrazil sožalje sorodnikom umrlih in pogrešanih, a ob tem opozoril: »Alpinizem v Himalaji je avantura sama po sebi, zahtevna in težka. Zahteva popolno pripravljenost, tragične zgodbe pa so neizbežne.«

Preberite še:

Komentarji: