Nesreča morda posledica napake pilota

Viri v preiskavi so povedali, da sta pilota naredila vrsto napak: med drugim takoj po pristanku nista ugasnila motorjev, prav tako sta menda odprla okno v pilotski kabini, s čimer bi lahko razplamtela ogenj.

Objavljeno
07. maj 2019 16.15
Posodobljeno
07. maj 2019 18.16
Tudi potniki in člani posadke so povedali, da so videli strelo in čutili sunek, ko je letalo doseglo oblake. FOTO: AFP
Be. B., STA
Be. B., STA
Ruski preiskovalci se v preiskavi nedeljske nesreče letala ruskega letalskega prevoznika Aeroflot na moskovskem letališču Šeremetjevo, v kateri je umrlo 41 ljudi, osredotočajo na napako pilota, danes poročajo ruski mediji.

Letalo suhoj superjet 100 z 78 potniki in člani posadke na krovu je kmalu po vzletu proti Murmansku poslalo klic v sili in se vrnilo na letališče, pri čemer je ob trdem pristanku zagorelo.

Viri v preiskavi so za časnik Komersant povedali, da sta pilota naredila več napak, med drugim sta poletela v nevihtnem vremenu in pristala s polnim tankom goriva, namesto da bi krožila, s čimer bi porabila gorivo.

Več virov je za poslovni časnik RBK povedalo, da pilota nista ugasnila motorjev takoj po pristanku, prav tako naj bi odprla okno v pilotski kabini, s čimer bi lahko razplamtela ogenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
FOTO: AFP
Preiskovalci črni skrinjici letala, ki sta bili v nesreči poškodovani, še preučujejo in za zdaj niso podali uradnega vzroka nesreče. Pilot letala Denis Jevdokimov je v ponedeljek povedal, da je v letalo kmalu po vzletu udarila strela, zaradi česar je izgubilo povezavo s kontrolo letenja in je moralo zasilno pristati.

Potniki in ekipa so dejali, da je bilo strelo in čutiti sunek, ko je letalo doseglo oblake. Iz videov na družbenih omrežjih je razvidno, da je goreče letalo pristalo s sunkom in nato pospešilo po pristajalni stezi; požar, ki je najprej zajel motorje, pa se je v trenutku zasilnega pristanka silovito razmahnil.

image
AFP TOPSHOT - This handout picture taken and released on May 6, 2019 by the City News Agency 'Moscow' shows emergency workers at the site of a crash of a Russian-made Superjet-100 at Sheremetyevo airport outside Moscow, a day after the incident. - The pilot of a Russian passenger plane that erupted in a ball of fire on the runway of Moscow's busiest airport, killing 41 people, said lightning led to the emergency landing. Investigators were on May 6, 2019 working to understand the causes of the blaze after the Sukhoi Superjet-100 had to return to Sheremetyevo airport shortly after take-off Sunday evening. (Photo by Sergei VEDYASHKIN / CITY NEWS AGENCY MOSCOW / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO / CITY NEWS AGENCY MOSCOW / SERGEI VEDYASHKIN” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Foto Sergei Vedyashkin Afp


Na posnetkih je med drugim videti ljudi, ki bežijo iz ognjenih zubljev in dima, med nekaterimi potniki pa je bilo videti z ročno prtljago, kar je poželo val kritik na družbenih omrežjih, navaja AFP. Eden od preživelih Oleg Molchanov je na spletnem forumu zapisal, da je bila zaradi strupenega črnega dima, ki je v trenutku zapolnil kabino, evakuacija iz zadnjega dela letala zelo otežena.

Na svetovnem spletu se je medtem pojavil video, na katerem se uslužbenci smejijo, medtem ko snemajo nesrečo. Z letališča so sporočili, da bodo uslužbenci, ki niso zaposleni ne pri upravljavcu letališča ne pri Aeroflotu, najstrožje kaznovani.Ruski minister za promet Jevgenij Ditrih je danes sporočil, da je zdravstveno stanje vseh desetih potnikov, ki so bili po nesreči hospitalizirani, stabilno.

Ena najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih je precejšen udarec za prihodnji razvoj modela Superjet 100, ki velja za ponos ruskega državnega proizvajalca letal Suhoj. To je namreč prvi na novo razvit model ruskega civilnega letala po razpadu Sovjetske zveze.

To je bila prva nesreča letala te vrste na komercialnem letu. Leta 2012 je Superjet na predstavitvenem letu treščil v ognjenik v Indoneziji, pri čemer je umrlo vseh 45 ljudi na krovu. Nesreči je botrovala človeška napaka.