Netanjahu ocenil, da je čas za »naslednjo fazo« in za priključitev Zahodnega brega

Izraelski premier s svojo obljubo računa na glasove skrajne desnice pred bližajočimi se volitvami.
Fotografija: Izrael je palestinski Zahodni Breg zasedel med šestdnevno vojno leta 1967. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
Odpri galerijo
Izrael je palestinski Zahodni Breg zasedel med šestdnevno vojno leta 1967. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto obljubil, da bo priključil judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu, če bo v torek zmagal na parlamentarnih volitvah. Gre za poskus, da bi pridobil glasove skrajne desnice. »Ne bom izpraznil niti ene naselbine in, seveda, bom zagotovil, da bomo nadzorovali območje zahodno od reke Jordan,« je dejal Netanjahu v pogovoru za izraelsko televizijo Channel 12.

Izrael je palestinski Zahodni Breg zasedel med šestdnevno vojno leta 1967. Za mednarodno skupnost gre za okupacijo palestinskega območja, na katerem naj bi sicer zaživela palestinska država. A na tem območju se je naselilo na tisoče judovskih naseljencev - po nekaterih ocenah več kot pol milijona - in če bi si jih Izrael priključil kot svoje ozemlje, bi bil to verjetno končni udarec za predvideno rešitev bližnjevzhodnega konflikta z vzpostavitvijo dveh držav, Izraela in Palestine.

Netanjahujeva sobotna napoved gre predvsem v smeri pridobivanja glasov skrajne desnice v njegovem predvolilnem boju z Benijem Gancem in njegovo desno Modro in belo stranko. Netanjahu je v sobotnem pogovoru napovedal tudi, da bo skušal s svojo stranko Likud oblikovati koalicijo z drugimi desničarskimi strankami, zlasti s strankami, ki podpirajo judovske naseljence na palestinskih območjih.

Spodbujen s potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ko so ZDA priznale suverenost Izraela nad sirsko Golansko planoto, ki jo je Izrael prav tako zasedel leta 1967, je Netanjahu zdaj ocenil, da je čas za »naslednjo fazo« in za priključitev Zahodnega brega.

»Ali bomo sposobni zagotoviti našo varnost in nadzor nad nujnimi območji v Judeji in Samariji (na Zahodnem bregu)? Videli smo, kaj smo dobili, ko smo se umaknili iz Gaze,« je dejal. Izrael se je z območja Gaze umaknil leta 2005, nato pa je nadzor nad to palestinsko enklavo prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas, s katerim vseskozi prihaja do incidentov.

Izraelski premier s svojo obljubo računa na glasove skrajne desnice pred bližajočimi se volitvami. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Izraelski premier s svojo obljubo računa na glasove skrajne desnice pred bližajočimi se volitvami. FOTO: Ammar Awad/Reuters


Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je dejal, da ga Netanjahujeve napovedi ne presenečajo. »Izrael bo še naprej veselo kršil mednarodno pravo, dokler ga bo mednarodna skupnost nagrajevala s tem, da ne bo nobene kazni,« je dejal Erekat in izpostavil podporo Trumpove administracije. »Nadaljevali bomo naše iskanje pravice, tako preko mednarodnih forumov kot tudi na mednarodnem kazenskem sodišču,« je še dejal palestinski predstavnik.

Kritična je tudi Turčija, ki je obsodila Netanjahujeve izjave. »Zahodni breg je palestinsko območje, ki ga okupira Izrael v kršenju mednarodnega prava,« je tvitnil zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. »Neodgovorna izjava premierja Netanjahuja, s katero lobira za glasove pred izraelskimi parlamentarnimi volitvami, ne more in ne bo spremenila tega dejstva,« je dodal.

Da gre za predvolilno izjavo, »s katero želi upravičiti okupacijo in spodkopavati rešitev dveh držav«, je opozoril tudi tiskovni predstavnik predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin. »Če bo ponovno izvoljen, bo to zmaga 'demokracije' ali okupacije? Se bodo zahodne demokracije odzvale ali bodo še naprej spravljive? Naj se sramujejo,« je zapisal na Twitterju.

Preberite še:

Komentarji: