Neurja s točo so prinesla nekaj olajšanja

Požarne nevarnosti še zdaleč ni konec, opozarjajo avstralski strokovnjaki.
Fotografija: Dež v vzhodni Avstraliji ni prinesel olajšanja samo ljudem, ampak tudi številnim živalim. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dež v vzhodni Avstraliji ni prinesel olajšanja samo ljudem, ampak tudi številnim živalim. FOTO: Reuters

Močno deževje, ki se je na območju Melbourna in Canberre včeraj sprevrglo tudi v neurja s točo, veliko kot teniške žogice, je v Avstralijo čez konec tedna kljub povzročeni škodi prineslo nekaj olajšanja. Moča je pogasila nekatere požare in zmanjšala ogroženost nekaterih območij, toda ognjene nevarnosti še zdaleč ni konec, opozarjajo pristojne službe in strokovnjaki. Tradicionalna sezona gozdnih požarov se namreč v Avstraliji pravzaprav šele začenja in običajno dosega vrhunec konec januarja in v februarju, poroča britanski BBC.

Takšna zrna toče so danes padala pred parlamentom v Canberri. FOTO: Handout AFP
Takšna zrna toče so danes padala pred parlamentom v Canberri. FOTO: Handout AFP

 

Dež število požarov zmanjšal za polovico


Dež je samo v Novem Južnem Walesu do včeraj število aktivnih požarov zmanjšal za polovico. Še v prvem tednu januarja jih je namreč v tej zvezni državi gorelo okrog sto petdeset, po nekaj deževnih dneh jih je ostalo devetinšestdeset. Toda po drugi strani velike količine dežja povzročajo tudi preglavice, saj zgorela zemlja skoraj ne vpija vode in zato imajo ponekod že poplave. Pojavljajo se tudi plazovi, neurja pa ponekod ovirajo gasilce pri boju s še aktivnimi požari.

»Še naprej moramo ostati pozorni in previdni, kajti sezona požarov še zdaleč ni končana,« je včeraj za medije dejal predsednik vlade države Viktorije Daniel Andrews. Tudi Richard Thornton iz nacionalnega raziskovalnega centra za gozdne požare in naravne nesreče pravi, da je dež sicer dobrodošel, a še ne pomeni dokončne rešitve pred požari. Zaradi zelo izsušene podlage se vlaga lahko ob ponovnem vročem vremenu hitro posuši in požari se bodo znova razširili, opozarja. 
 

Napovedujejo nova neurja s točo 


Na območjih, ki so ostala suha, se pojavljajo ogromni oblaki prahu. FOTO: Handout AFP
Na območjih, ki so ostala suha, se pojavljajo ogromni oblaki prahu. FOTO: Handout AFP


A nevšečnosti z vremenom še ni konec, saj za danes popoldne po lokalnem času avstralski vremenoslovci napovedujejo močnejša neurja s točo tudi za območje Sydneyja in Brisbana. Poleg dežja in toče se ponekod, kjer dež še ni namočil zemlje, zaradi močnega vetra dvigujejo velikanski oblaki prahu. 

Od lanskega septembra so požari v Avstraliji zahtevali že najmanj trideset človeških žrtev, uničili več kot 2000 domov in požgali več kot deset milijonov hektarov zemljišč. 

Preberite še:

Komentarji: