Neurje in poplavljene ulice ohromile promet v Beogradu

Najhuje je bilo na levem bregu Donave. Brez električne energije je šest tisoč gospodinjstev, poplavljenih je 20 vrtcev.

Objavljeno
24. junij 2019 08.51
Posodobljeno
24. junij 2019 10.52
Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/delo
Be. B.
Be. B.
V nedeljo popoldan je srbsko prestolnico zajelo hudo neurje, ki je zaradi velike količine padavin povzročilo kar nekaj nevšečnosti. V Čačku v osrednji Srbiji so zaradi posledic dežja in toče razglasili izredne razmere, poroča STA. Namestnik župana Goran Vesić je nocoj povedal, da je po močnih padavinah poplavljeno dvajset vrtcev, brez električne energije pa je šest tisoč gospodinjstev, navaja Krstarica.

Po srečanju predstavnikov mestnih pisarn in MUP-a v mestni skupščini je Vesić dejal, da bodo otroke iz vrtcev, ki so poplavljeni, razporedili v druge. Po njegovih besedah je ​​več kot šest tisoč gospodinjstev, večinoma v Zemunu in Novem Beogradu, trenutno brez elektrike; prizadevajo si za odpravo okvar na razdelilnih postajah.Iz fotografij in posnetkov na družbenih omrežjih je videti poplavljene ulice in ceste, med njimi tudi avtoceste: voda je tako povsem ohromila promet v Beogradu. Avtomobili so se počasi pomikali prek poplavljenih ulic, obstali so tramvaji, nekaterim avtobusom so spremenili vozne linije. Proti večeru je policija zaprla tudi hitro cesto skozi Beograd, ki vodi proti Nišu, danes poroča Siol.net.

Najhuje je bilo na levem bregu Donave, kjer je v slabi uri zapadlo 100 litrov dežja, kar je sicer količina, ki zapade v enem mesecu na območju srbske prestolnice, je povedal Vesić. Pojasnil je, da je imajo v občini Palilula sicer dovolj črpalk, da bi izčrpali vodo iz levega dela Donave, a da je težava v tem, da vse črpalke ne morejo delovati istočasno, saj voda nima kam odteči. Vodo z ulic poskušajo odstraniti tudi z izkopom kanalov, potem ko so se črpalke za vodo izkazale za neučinkovite.Voda je uhajala tudi v stavbe in kleti; od stavb je zalilo del hotela 'Kraun Plaza', nekdanjega Intercontinentala in kulturni dom 'Studentski grad', piše Krstarica. Izlila se je kanalizacija, na levem bregu reke so zaradi tega večje težave, ker kanalizacijskega omrežja nimajo urejenega.

Člani oddelka za izredne razmere v Beogradu so imeli 37 intervencij, iz poplavnih objektov je bilo skupno rešenih dvanajst ljudi, navaja Telegraf.rs.

Neurje z dežjem in točo je prizadelo tudi mesta Čačak, Kragujevac, Despotovac, Ćuprija in Jagodina in še nekatera druga. Ponekod je padala toča v velikosti teniških žogic. Poplavljene so številne hiše in lokalne ceste. Voda je na ceste nanesla tudi zemljo in kamenje s kmetijskih površin. Radio-televizija Srbije (RTS) je poročala tudi o škodi v kmetijstvu, posebej v sadovnjakih in toplih gredah.

V Srbiji bo tudi danes nestabilno vreme z občasnim dežjem in plohami, je sporočil državni hidrometeorološki zavod. Kot so dodali, so možna kratkotrajna neurja z močnim dežjem, točo in orkanskim vetrom. STA


Ali Ima fotografije neurja? Pošljite nam jih!