Neuspeh bo spodbudil priprave na kaotični scenarij

Sklic izrednega vrha voditeljev EU je odvisen od napredka v prihodnjih dneh
Fotografija: Britanska ministrska predsednica Theresa May je na svoj kontroverzni predlog dogovora z EU stavila ves svoj politični kapital. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britanska ministrska predsednica Theresa May je na svoj kontroverzni predlog dogovora z EU stavila ves svoj politični kapital. FOTO: Reuters

Proces britanskega izstopa iz EU je vstopil v še en potencialno­ odločilen teden. Če evropska in britanska stran v prihodnjih dneh ne bosta dosegli napredka pri ločitvenem dogovoru in našli rešitve, ki bi bila sprejemljiva za obe strani, bo upanje na preboj še ta mesec po vsej ­verjetnosti splahnelo.

Na obeh straneh Rokavskega preliva bodo v tem primeru morali povečati priprave na brexit brez dogovora. Pretiranega optimizma ni čutiti ne v Londonu ne v Bruslju, saj razvoj dogodkov narekujejo notranjepolitične razmere na Otoku. Britanska premierka Theresa May je v pat položaju, v katerem ne more spraviti svojega predloga rešitve vprašanja irske meje niti skozi svoj vladni kabinet niti skozi parlament.

Položaj je absurden: tako evroskeptični kot proevropski ministri ji očitajo, da bo njen predlog rezervne rešitve irskega vprašanja ključne dele britanske trgovinske in carinske politike za nedoločen čas podvrgel nadzoru Bruslja. Obstanek Združenega kraljestva v efektivni carinski uniji z EU, kot ga predlaga britanska premierka, bi upoštevali zgolj v primeru, če Združeno kraljestvo in EU v prihodnjih dveh letih ne bi sklenila obsežnega trgovinskega dogovora in rešila vprašanja irske meje. Toda glede na dosedanji potek izstopnih pogajanj je skeptičnost tistih, ki se bojijo, da bi lahko ob počasnem napredku rezervna rešitev na koncu postala stalna, razumljiva, kot tudi njihova skrb, da Združeno kraljestvo iz dogovora ne bo moglo enostransko izstopiti.


Vladno in parlamentarno sito


Med ministri, ki so po poročanju britanskih medijev v zadnjih mesecih izrazili resne zadržke do premierkinih načrtov, so notranji minister Sajid Javid, obrambni minister Gavin Williamson in minister za mednarodno trgovino Liam Fox. Danes se je oglasila še ministrica za mednarodni razvoj Penny Mordaunt, ki je poudarila, da premierka ne more pričakovati podpore vladnega kabineta pri dogovoru, ki ne bo uresničeval izida referenduma o izstopu iz EU iz leta 2016. »Ta dogovor mora iti skozi dve siti: kabinet in parlament. Naloga kabineta je predložiti parlamentu dokument, ki bo uresničil referendumski izid,« je poudarila ena izmed vidnejših predstavnic evroskeptikov v vladajoči konservativni stranki.

Glavni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier. FOTO: REUTERS/Yves Herman 
Glavni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier. FOTO: REUTERS/Yves Herman 


Čedalje več konservativcev je prepričanih, da premierkin pred­log ne izpolnjuje tega kriterija. Tudi zato ta teden ni pričakovati preboja. Pomenljivo je, da bo namesto predloga rešitve britanska vlada jutri obravnavala priprave na izstop brez dogovora. Pričakovanja so nizka tudi v Bruslju, kjer je glavni pogajalec evropske komisije za brexit Michel Barnier danes opozoril, da preboj v pogajanjih še zdaleč ni zagotovljen. Teoretično še obstaja možnost, da bodo prihodnji teden sklicali izredni vrh voditeljev EU. Toda pred tem bi morali obe strani najti sprejemljivo rešitev vprašanja irske meje in vseh drugih podrobnosti, ki izvirajo iz tega. Če dogovora ne bo ta mesec, bo naslednja in ena od zadnjih priložnosti vrh voditeljev Unije decembra.

Predstavniki nekaterih članic EU so po srečanju z Barnierom pozvali k povečanju priprav na »kaotičen« scenarij, kar kaže na ­določeno mero nervoze. Že dolgo je jasno, da brexit ne bo škodil zgolj Združenemu kraljestvu, ampak lahko Unija ob morebitnem propadu pogajanj ravno tako ­precej izgubi.

Preberite še:

Komentarji: