»Neustrašni duhovnik« rešil relikviji iz goreče katedrale  

Skupaj z gasilci je pogumno stopil v gorečo katedralo in rešil najbolj ikonični relikviji: posvečeno relikvijo Kristusove krone in monštranco.

Objavljeno
16. april 2019 18.03
Posodobljeno
16. april 2019 18.04
FOTO: Yves Herman/Reuters
Po ponedeljkovi tragediji, ki ni pretresla le Francijo in njeno prebivalstvo, temveč svetovno javnost, postajajo bolj jasni obrisi razsežnosti posledic, ki jih je ogenj pustil na katedrali, simbolu francoske prestolnice in države same. V tragedijah pa se večkrat najdejo tudi heroji – eden teh je tudi francoski duhovnik Jean-Marc Fournier, ki je ob izbruhu požara prihitel v katedralo in rešil posvečeni relikviji.

Gre za duhovnika pariške gasilske brigade, ki je ranjenim pomagal že v terorističnem napadu v Parizu, zdaj pa se je izkazal za heroja požara katedrale Notre Dame, piše SkyNews.

image
Med najdragocenejšimi sakralnimi predmeti, ki jim jih je uspelo pravočasno rešiti iz goreče katedrale, je relikvija Kristusove krone. FOTO: Philippe Lopez/AFP
Fournier je skupaj z gasilci pogumno stopil v gorečo katedralo in rešil najbolj ikonični relikviji: posvečeno relikvijo Kristusove krone in monštranco.

»Duhovnik Fournier je abosolutni heroj,« je povedal eden od članov službe za nujno pomoč. »Ni pokazal strahu, temveč je šel naravnost proti relikvijam v notranjosti katedrale in poskrbel, da so bile na varnem,« je pojasnil. Kot je povedala Etienne Loraillere, urednica francoske katoliške televizijske mreže, je Fournier z gasilci vstopil v katedralo in rešil posvečene relikvije.

Cerkev v Sloveniji ob požaru izraža podporo Cerkvi v Franciji
Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Stanislav Zore je ob požaru v pariški katedrali Notre Dame je v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji vodstvu francoske škofovske konference izrazil »molitveno podporo in bližino«, so za STA sporočili iz SŠK. Zore je v pismu predsedniku francoske škofovske konference Georgesu Pontierju zapisal, da Cerkev v Sloveniji v molitvi podpira francoske vernike ob požaru, ki je zajel pariško stolnico.

Odzval se je tudi nadškof Anton Stres, ki je med drugim študiral v Parizu: »Z veliko žalostjo in strtostjo sem spremljal, kolikor je bilo mogoče, fotografije stolnice Notre Dame, v kateri sem preživel veliko bogatih trenutkov in ki je eden izmed vrhuncev krščanske duhovne ustvarjalnosti. Samo upam lahko, da opustošenje tega kraja ni prehudo, tako da se bomo lahko zopet zbrali pod veličastnimi oboki te stolnice, k zahvali za njeno obnovitev.«