Nevarna razmerja med Angelo Merkel in AKK

Bo Annegret Kramp-Karrenbauer premagala številne ovire na poti do kanclerske palače?

Objavljeno
16. maj 2019 10.30
Posodobljeno
16. maj 2019 10.30
Predsednica največje nemške stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer bi ob slabih volilnih rezultatih stranke lahko naletela na nepremostljive ovire pri naskoku na kanclersko palačo, v kateri sedi njena mentorica Angela Merkel. FOTO: AFP
Frankfurt - V največji nemški koalicijski stranki, Krščanskodemokratski uniji (CDU), se vse bolj sprašujejo, ali je za stranko dobro, da sta funkciji predsednice stranke in vlade ločeni. Čeprav sta kanclerka Angela Merkel in predsednica CDU ter njena učenka Annegret Kramp-Karren­bauer poudarili, da dobro sodelujeta, obstaja bojazen, da se bo AKK, kot jo zaradi zapletenega priimka imenujejo mediji, politično izčrpala pred naskokom na kanclerstvo.

Ko je dolgoletna predsednica CDU Angela Merkel napovedala, da ne bo več vodila stranke, se je vnel boj za položaj med kandidati. Nazadnje je zmagala kandidatka, ki si jo je na čelu CDU želela kanclerka in ne ponuja drastičnega odmika od dosedanje usmeritve stranke. »Revolucionarji« so za zdaj odpadli. Toda v stranki pred volitvami v evropski parlament napetost narašča. Bo AKK popeljala CDU do solidnega rezultata ali bodo morali iskati novega predsednika in nato še kanclerja?


AKK se lahko kanclerstvo izmuzne


Javnomnenjske raziskave tik pred volitvami v evropski parlament AKK niso naklonjene. Stranka kotira okoli štiri odstotne točke nižje kot na zadnjih evropskih volitvah. To sicer ob dejstvu, da etabliranim strankam po Evropi upada podpora, ni slabo. Vendar volivcev CDU nova predsednica­ očitno (še) ni prepričala. »V Nemčiji bo letos pet volitev: v evropski parlament ter deželne parlamente v Bremnu, Brandenburgu, Saški in Turingiji. Vsake volitve bodo preizkus za AKK na poti do kanclerske palače. Če bo CDU izgubljala volivce, bo imela AKK precej manj možnosti, da bo postala kanclerka,« je za Delo pojasnil doktor političnih znanosti Stephan Bröchler s Humboldtove univerze v Berlinu.

Napetosti v CDU pred evropskimi volitvami spet naraščajo.

Stephan Bröchler: AKK in Angela Merkel sta v zapletenem odnosu.

Možnost odhoda ­kanclerke v Bruselj ni ­izključena.


Odnos med Angelo Merkel in AKK je vsekakor zapleten. Kanclerka se je odločila, da se v predvolilni kampanji za evropske volitve tako rekoč ne bo pojavila, s čimer je omogočila AKK, da prevzame vodenje volilne kampanje ter si ustvarja medijsko podobo. Na drugi strani nekateri opozarjajo, da kanclerka s tem škodi stranki. Angela Merkel je vendarle njena najmočnejša figura. Bröchler se je strinjal, da sta dami v zapletenem odnosu. »V Nemčiji trenutno doživljamo nekakšno politično uravnovešanje. AKK bo lahko postala kanclerka zgolj s podporo Angele Merkel. AKK mora tako ostati povezana z njo, na drugi strani pa mora dokazati, da se zna od nje tudi distancirati.«

image
Nova predsednica očitno (še) ni prepričala volivcev CDU, da je primerna izbira za naslednico Angele Merkel. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch

 

Angela Merkel se ne bo predčasno upokojila


Ko je AKK sklicala izredno klav­zuro stranke takoj po evropskih volitvah, so mnogi ugibali, da je klavzura namenjena zamenjavi v kanclerski palači. Toda protagonistki sta zatrdili, da česa takšnega ne načrtujeta. Naš sogovornik je prepričan, da Angela Merkel ne bo predčasno odšla iz palače v Berlinu. To bi se po njegovem zgodilo le, če bi velika koalicija predčasno razpadla.

»S kanclerko čez dan govorim večkrat kot z možem,« je pred kratkim dejala AKK in zavrnila ugibanja in pozive k predčasni menjavi v kanclerski palači. Tudi Angela Merkel ne kaže zanimanja za predčasno upokojitev. Odkar ni več predsednica stranke, se je posvetila predvsem zunanjepolitičnim temam in obiskom. Nekateri ugibajo, da jo zanima tudi kakšen od političnih položajev v Bruslju. Celo položaj predsednice evropske komisije naj ne bi bil izključen. S tem bi v CDU ubili več muh na en mah – Angela Merkel bi se lahko elegantno predčasno umaknila kot kanclerka, AKK bi prevzela njen položaj brez nelagodja, Nemčija pa bi v Bruslju imela močno ime.

image
REUTERS Angela Merkel za zdaj ne kaže zanimanja za predčasno upokojitev. FOTO: REUTERS/Hannibal Hanschke


Bröchler ne izključuje tudi odhoda kanclerke v Bruselj. Čeprav že več mesecev kot glavnega kandidata za predsednika komisije omenjajo Manfreda Webra (CSU), ni nujno, da ga bodo države izvolile na ta položaj. V zadnjih tednih iz Francije in drugih članic prihajajo nespodbudne novice, pa tudi Angela Merkel ga po ocenah mnogih ne podpira dovolj zavzeto. »Če si Weber ne bo zagotovil zadostne podpore med vodji držav članic EU, ima Angela Merkel možnosti, da bo izvoljena. Seveda če bo vstopila v to tekmo,« je ocenil Bröchler.