Newyorške zaušnice in floridsko soočenje

Predvolilna presenečenja kažejo na vzpon vse bolj radikalnih kandidatov.
Fotografija: Newyorški guverner Andrew Cuomo bi jeseni rad tretji mandat, Cynthia Nixon pa je sklenila, da bo namesto igranja političark sama postala ena od njih. FOTO: AP
Odpri galerijo
Newyorški guverner Andrew Cuomo bi jeseni rad tretji mandat, Cynthia Nixon pa je sklenila, da bo namesto igranja političark sama postala ena od njih. FOTO: AP

Začelo se je s prepiri o temperaturi v sobi, končalo s pekočimi besednimi klofutami. V New Yorku sta se soočila demokratska kandidata za guvernerja zvezne države in uprizorila lokalno izvedbo volilne drame, ki prežema ZDA – pragmatični politični veljaki proti zavzetim aktivističnim novincem.

Newyorški guverner Andrew Cuomo bi jeseni rad tretji mandat, slavna igralka in vse bolj aktivistka Cynthia Nixon pa je sklenila, da bo namesto igranja političark sama postala ena od njih. Njen izziv newyorški demokratski dinastiji je drzna stava, in nič ne kaže, da bo premagala ogromen zaostanek v javnomnenjskih anketah. Še posebej ker se bojuje proti ne samo uveljavljenemu politiku, pač pa ker ima Cuomova kampanja na voljo dobrih 24 milijonov dolarjev, njena pa si ne more privoščiti niti televizijskih oglasov. Toda slava Nixonove je dovolj močno orožje, da je demokrata, ki potihoma škili proti predsedniški kampanji, prisilila v prvo resno soočenje s tekmecem po 2006.

Nixonova je upala, da bo z napadom izzvala Cuomov znani temperament in ga prisilila v jezen odziv, med katerim bi se znesel nad njo in morda celo izrekel kaj politično neprimernega. Že na začetku ga je označila za »korporativnega, koruptivnega demokrata«, eden od viškov ostrih izmenjav je bil, ko je guverner jezno bevsknil »Ali me lahko nehate prekinjati?«, Nixonova mu je nemudoma odvrnila »Ali vi lahko nehate legati?«, Cuomo pa je po kratkem premoru dejal »Ja, ko boste tudi vi«. Nato se je sam spremenil v napadalca in tekmico prikazoval kot lažno političarko, ki »krošnjari z izmišljotinami, ne pa dejstvi«. Toda po eni uri nobeden od njiju ni drugemu zadal pogubnega udarca, kar je večja težava za Nixonovo, saj mora sodeč po anketah nadomestiti velik zaostanek.

»Ne razumem, zakaj je tako jezna, nikoli se zares ne nasmeji,« je v sredo menila Irene, upokojena učiteljica, ki je na krovu trajekta med Brooklynom in Manhattnom iskala nekaj olajšanja v razbeljenem peklu avgustovskega New Yorka. Po njenih besedah je Nixonova morda dobra igralka, a nima izkušenj v politiki. Kampanja Nixonove upa, da Irene ni tipična demokratska volivka in da ankete ne kažejo resničnega razpoloženja volivcev, tako kot so spregledale Alexandrio Ocasio-Cortez. Demokratična socialistka je nato junija osupnila stranko, ko je v notranji tekmi odpihnila zveznega poslanca Josepha Crowleyja in bo jeseni v liberalnem New Yorku najbrž brez težav postala newyorška kongresnica.
 

Trump proti Berniju


Ameriški politični analitiki še vedno prebavljajo rezultate torkovih volitev na Floridi, ko sta obe veliki stranki izbirali kandidata za guvernerja države. Florida je pomembna kot največja nihajoča zvezna država, pred dvema letoma pa je Donald Trump v njej zmagal s tremi odstotki prednosti. Volivci obeh strank so zdaj z nepričakovanima izbirama ne samo postavili na laž ankete, pač pa povsem premešali karte in pripravili prizorišče »za eno najbolj surovih političnih tekem«, kot se je izrazil Russell Berman s časnika Atlantic. Na desnici so segli globoko v desno in ponovno pokazali, da so republikanci postali Trumpova stranka, saj so prezrli izbranca republikanskega vrha Adama Putnama in njegovo bogato založeno volilno blagajno ter raje podprli mladega poslanca Rona DeSantisa, ki ga je podprl Trump.

Še večje presenečenje je bila zmaga Andrewa Gilluma pri demokratih, naprednjaškega temnopoltega župana mesta Tallahassee, ki je imel podporo senatorja Bernieja Sandersa in njegovega levega krila stranke. Pri tem so odrinili nekdanjo poslanko Gwen Graham, hčer slovitega nekdanjega guvernerja in dolgoletnega senatorja Boba Grahama. »Vsem so se izpolnile želje, obe stranki sta dobili nasprotnika, ki sta si ga najbolj želeli v jesenski tekmi,« je razmere slikovito opisal Mac Stipanovich, dolgoletni strateg republikancev.
 

Soočenje novih struj


Florida tako postaja odsev severne sosede Georgie, kjer republikanski kandidat za guvernerja Brian Kemp o sebi trdi, da je »politično nekorekten konservativec«, ki bo »polovil vse ilegalne kriminalce« in jih z lastnim poltovornjakom odpeljal do meje, temnopolta demokratka Stacey Abrams pa zahteva, naj z znamenite Kamnite gore odstranijo podobe treh voditeljev južnjaške Konfederacije, ki po njenem simbolizirajo suženjstvo in rasizem. Medtem ko politična tabora postajata vse bolj radikalna, se volivci na sredini počutijo skoraj zapuščene.



Komentatorji v New Yorku pravijo, da je Nixonova že zmagala, čeprav bo morda izgubila na voliščih, saj je Cuoma prisilila, da se je pomaknil veliko bolj na levo, kot si je sam želel. Na Floridi in v Georgii pa smo priča »spopadu novih republikancev in novih demokratov«, kot trdi Benjamin Wallace-Wells s časnika New Yorker. Prvi so nategnjeni na Trumpovo kopito, DeSantis se je včeraj že otepal obtožb o rasizmu, ko je glas za temnopoltega Gilluma označil za opičjo igro z gospodarstvom. Drugi se zavzemajo za naprednjaške ideje, kot jih je razširil Sanders. Spopad na Floridi bo tako prvo res neposredno soočenje obeh idejnih struj.

Komentarji: