Neželeni ognjemet je pregnal okoli 10.000 ljudi

Razmere v Ačinsku se po navedbah ruskega obrambnega ministrstva umirjajo.

Objavljeno
06. avgust 2019 10.45
Posodobljeno
06. avgust 2019 13.35
V širši okolici Ačinska živi 100.000 ljudi. Foto Reuters
Iz ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so se umirile eksplozije v ogromnem vojaškem skladišču, zaradi katerih je iz sibirskega mesta Ačinsk v noči s ponedeljka na torek pobegnilo kakih 10.000 ljudi.

Okoli štiri tisoč ljudi so morali evakuirati, kakih 6000 pa jih je samih pobegnilo iz okolice Ačinska z nekaj več kot 100.000 prebivalci, ko so se v ponedeljek zvečer začele vrstiti eksplozije v bližnjem skladišču artilerijskih izstrelkov centralnega vojaškega okrožja, kjer je bilo po nekaterih informacijah shranjenih kakih 40.000 topovskih granat kalibrov 122 in 152 milimetrov.
 

Število žrtev se lahko poveča


Po dosedanjih uradnih informacijah žrtev ni bilo veliko, le 12 ranjenih so pripeljali v bolnišnico, kjer jih je šest ostalo na zdravljenju. A v ruskih medijih ugotavljajo, da se lahko število žrtev poveča, saj je bilo v bližini skladišča, ki ga bodo zdaj »upokojili«, veliko vojakov, ki so zavetišče našli v zaklonišču proti bombnim napadom.Nad mestom so takoj zaprli zračni prostor, preusmerili so cestni in železniški promet (Ačinsk je ena od postaj transsibirske železnice), na pomoč pa je prihitelo veliko reševalcev in gasilcev, saj je gasilska oprema v vojašnici zletela v zrak skupaj z granatami. Začasno so prekinili proizvodnjo v tamkajšnji največji ruski tovarni glinice aluminijskega koncerna Rusal, v rafineriji družbe Rosneft, ki leži kakih 30 kilometrov od skladišča, pa so izjavili, da so zunaj dosega eksplozij, in nadaljevali delo.

image
Eksplozije so sprožile evakuacijo kakih 4000 prebivalcev, še vsaj 6000 pa jih je območje zapustilo prostovoljno. FOTO: Reuters

 

Krivdo pripisujejo človeškemu faktorju


Po besedah namestnika obrambnega ministra generala Dmitrija Bulgakova je za nesrečo najbrž kriv »človeški faktor«. Kakor je poročala ruska agencija Tass, se je od leta 2014 zgodilo kakšen ducat podobnih nesreč v tovarnah in skladiščih razstreliva po vsej Rusiji. V skladišču je bilo po poročanju ruskih medijev shranjena še oborožitev iz prejšnje hladne vojne, med njo pa po zagotovilih ekologa Maksima Šingarkina, ki sedi v obrambnem odboru ruskega parlamenta, »nikoli ni bilo ne kemičnega ne jedrskega orožja«.

image
Od leta 2014 se je po poročanju ruskih medijev zgodilo kakšen ducat podobnih nesreč v tovarnah in skladiščih razstreliva po vsej Rusiji. (Photo by - / OSA TV / AFP) FOTO: AFP