Nihče je ne bo ustavil

Potem ko je jordanski pravnici Wafai Bani Mustafa po dolgem boju uspelo odpraviti zakon, ki je posiljevalca opral krivde, če se je poročil s svojo žrtvijo, se zdaj bori proti preprečevanju otroških porok.
Fotografija: Wafa Bani Mustafa, jordanska pravnica in ena od zgolj 20 žensk v sicer 120-članskem predstavniškem domu jordanskega parlamenta. Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Wafa Bani Mustafa, jordanska pravnica in ena od zgolj 20 žensk v sicer 120-članskem predstavniškem domu jordanskega parlamenta. Fotodokumentacija Dela

Boj 39-letne jordanske pravnice Wafae Bani Mustafa se je očitno šele dobro začel. Potem ko ji je po dolgoletni kampanji uspelo odpraviti zakon, ki je posiljevalca­ opral krivde, če se je poročil z žrtvijo, se je zdaj usmerila v preprečevanje otroških porok. Samo leta 2017 so namreč po podatkih Unicefa v Jordaniji pred 18. rojstnim dnem oddali v zakon približno 10.500 deklet, čeprav je za sklenitev zakonske zveze predvidena polnoletnost, a če to odobri sodnik, se lahko poročijo že dekleta, ki dopolnijo 15 let.

»To se dogaja vsak dan,« je bila besna Wafaa Bani Mustafa, ena od zgolj 20 žensk v 120-članskem predstavniškem domu jordanskega parlamenta. »Če bi nam uspelo dvigniti starostno mejo vsaj na 16 let, bi to prineslo občutno razliko, naj so to Jordanke ali Sirke, potem pa bi, upam, počasi dvignili letvico do 18 let.« Veliko premladih nevest namreč prihaja iz sosednje Sirije, od koder zaradi vojne vihre pribežijo številne družine, s hitro poroko pa si želijo zagotoviti hčeram predvsem finančno varnost.

»Če nisi dovolj star, da bi odšel na volitve ali vozil avto, si dovolj star, da si ustvariš dom in družino?« je dejala jordanska pravnica, ki jo je eden od političnih kolegov označil za »železno lady«, je pa tudi vodja zveze, ki združuje poslanke v arabski regiji, ki si prizadevajo za večjo enakopravnost med spoloma na regionalni in nacionalni ravni. »Sprememba zakonodaje na tem področju pomaga spreminjati tudi družbo in mentaliteto. Pri tem me ne bo nihče ustavil, saj si ženske zaslužimo boljše življenje,« je poudarila mama dveh sinov (13 in 11 let).

Komentarji: