Nizozemska in Slovenija utrjujeta zgledne odnose

Edino opaznejšo razliko v pogledih med državama predstavlja vprašanje hitrosti širitve EU na Zahodni Balkan.
Fotografija: Nizozemski zunanji minister Stef Blok z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Mirom Cerarjem. Foto MZZ/STA
Odpri galerijo
Nizozemski zunanji minister Stef Blok z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Mirom Cerarjem. Foto MZZ/STA

Na povabilo ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja se v Sloveniji uradnem obisku mudi nizozemski zunanji minister Stef Blok. Med opoldanskim srečanjem sta šefa diplomacij obeh držav potrdila odlične dvostranske odnose tako na političnem kot gospodarskem področju ter podobne poglede glede številnih aktualnih evropskih in globalnih tem.

Ministra sta, kot so v izjavi za javnost zapisali na Mladiki, izrazila zadovoljstvo ob krepitvi sodelovanja med državama ter med Slovenijo in državami Beneluksa, predvsem na področju evropskih in multilateralnih zadev ter gospodarskega sodelovanja. Blagovna menjava med državama presega 1,6 milijarde evrov, po obsegu tujih neposrednih naložb pa je Nizozemska šesti največji vlagatelj v slovensko gospodarstvo, kar jo uvršča med pomembne zunanjetrgovinske partnerice Slovenije.
 

Za multilateralizem in vladavino prava


Tudi na političnem področju imata državi precej skupnega: zavezanost načelom multilaterizma, spoštovanja človekovih pravic ter sodelovanje v mednarodnih organizacijah. Na ravni EU se obe zavzemata za dosledno spoštovanje temeljnih vrednot Unije in vladavine prava, kar je Stef Blok potrdil tudi v današnjem intervjuju za Delo.



Slovenski zunanji minister se je zahvalil nizozemskemu gostu tudi za podporo držav Beneluksa glede nujnosti implementacije dokončne in zavezujoče arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki so jo v skupni izjavi že junija 2017 izpostavili predsedniki treh vlad Nizozemske, Belgije in Luksemburga.
 

Predsedovanje EU in Zahodni Balkan


Miro Cerar je prvi obisk nizozemskega zunanjega ministra po petnajstih letih izkoristil tudi za predstavitev prednostnih nalog v času slovenskega predsedovanja svetu EU, pri čemer je izpostavil željo po tesnejšem sodelovanju z Nizozemsko na področju krožnega gospodarstva.

Edino opaznejšo razliko v pogledih med državama predstavlja vprašanje hitrosti širitve EU na Zahodni Balkan. Nizozemska je namreč med državami članicami EU z največjimi zadržki do širitve. Minister Cerar je med današnjim srečanjem izrazil upanje, da bo oktobra doseženo soglasje za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Nizozemski parlament je včeraj sicer dal zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo, ne pa tudi z Albanijo, kjer Nizozemsko skrbi predvsem pomanjkanje napredka v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji.

Preberite še:

Komentarji: