Nobelova nagrada za zanikanje genocida v Srebrenici

Munira Šubašić: Švedska akademija je s podelitvijo nagrade Petru Handkeju užalila in prizadela matere Srebrenice.
Fotografija: Matere Srebrenice po obsodbi Ratka Mladića, ki ga je haaško sodišče označilo za bosanskega klavca, za najtežje vojne zločine in genocid. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odpri galerijo
Matere Srebrenice po obsodbi Ratka Mladića, ki ga je haaško sodišče označilo za bosanskega klavca, za najtežje vojne zločine in genocid. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

Matere Srebrenice zahtevajo odvzem Nobelove nagrade Petru Handkeju. Po mnenju predsednice združenja Munire Subašić ne more dobiti te nagrade človek, ki je branil balkanske krvnike in zanikal genocid. Razočarani so tudi Bošnjaki v BiH, Albanci na Kosovu in v Albaniji ter ameriški Pen.

Munira Šubašić je napovedala, da bodo v združenju na odbor za literaturo Švedske akademije naslovili uradno pismo in zahtevali, da se Petru Handkeju nagrada odvzame. Kot je pojasnila, je avstrijski književnik zanikal genocid v Srebrenici, ki ga je priznalo haaško mednarodno sodišče, opravičeval vojne zločine, storjene v BiH, in branil njihove storilce. Švedska akademija je s svojo sramotno odločitvijo užalila in prizadela matere Srebrenice, ki so izgubile svoje sinove, može in brate.


Zagovornik temnih sil na Balkanu


Bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović je ocenil, da gre za sramotno in škandalozno odločitev Švedske akademije, ki je očitno izgubila moralni kompas. V pisni izjavi za medije je poudaril, da je ignorirala dejstvo, da je Handke odkrito podprl vojne zločince, kot sta bila politični voditelj in vojaški poveljnik bosanskih Srbov Radovan Karadžić in Ratko Mladić, ki sta bila na mednarodnem kazenskem sodišču Združenih narodov obsojena za najtežje vojne zločine, vključno z genocidom. 

Albanci na Kosovu zamerijo Handkeju, da je nasprotoval Natovemu bombardiranju ZRJ, ki je leta 1999 prineslo osvoboditev Kosova. Književniku še očitajo, da je javno branil pokojnega srbskega vožda Slobodana Miloševića. Spotikajo se tudi ob njegovo izjavo, da bi bil rad pravoslavni duhovnik, ki se bori za Kosovo. Kosovska akademija znanosti in umetnosti obtožuje Handkeja, da je bil izrazit eksponent fašističnih idej in zagovornik temnih sil na Balkanu.

Predsednica ameriškega Pena Jennifer Egan je zapisala, da so osupli ob izbiri pisatelja, ki je svoj glas uporabil za izpodbijanje zgodovinskih resnic in javno podporo povzročiteljem genocida, kakršna sta bila Milošević in Karadžić. Po njenem si pisatelj, ki je vztrajno izražal dvom o dokumentiranih vojnih zločinih, ne zasluži nagrade za svojo »jezikovno iznajdljivost«. Sklenila je z besedami, da si literarna javnost v času naraščajočega nacionalizma, avtokratskih voditeljev in vsesplošnih dezinformacij po vsem svetu zasluži kaj boljšega.


Peticijo za odvzem Nobelove nagrade Handkeju je podpisalo že skoraj 12.000 ljudi. FOTO: Alain Jocard Afp
Peticijo za odvzem Nobelove nagrade Handkeju je podpisalo že skoraj 12.000 ljudi. FOTO: Alain Jocard Afp


Častni meščan Beograda ljubi Srbijo


Peticijo za odvzem Nobelove nagrade Handkeju, ki je objavljena na plačljivi spletni platformi change.org, je podpisalo že skoraj 12.000 ljudi. Strinjajo se z oceno, da si pisatelj, ki je branil takšno pošast, kot je bil Milošević, ne zasluži niti najmanjšega literarnega priznanja, kaj šele Nobelove nagrade.

Avstrijski književnik je častni meščan Beograda, kjer so prepričani, da je nagrada prišla v prave roke. Beograjski pisatelj Dragan Velikić je poudaril, da je to pravica za Handkeja. Po mnenju beograjskega župana Zorana Radojičića je največje priznanje za književnost dobil sijajni pisec, humanist in človek, ki ima rad Srbijo. Po svetu je širil resnico o trpljenju, ki so ga preživeli Srbi. Minister za kulturo in informiranje Vladan Vukosavljević je poudaril, da je veliki srbski prijatelj dobil zasluženo nagrado zaradi vmešavanja politike z zamudo.

Preberite še:

Komentarji: