Nosilcu rdeče zvezde 4000 evrov odškodnine

Madžarska je z obsodbo peterokrake zvezde kršila temeljno pravico do svobode izražanja.

Objavljeno
17. julij 2012 12.56
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Budimpešta, Dunaj - Madžarsko vrhovno sodišče je nedavno sledilo razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu in razsodilo, da nošenje rdeče zvezde ni kaznivo dejanje. Prav tako je državi naložilo, da mora oškodovancu, nekdanjemu predsedniku zunajparlamentarne Madžarske delavske stranke Janosu Fratanolu, izplačati 4000 evrov odškodnine, poroča STA.

Kot danes poroča nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, je sodišče oprostilo Fratanola obtožbe, da je, ko je imel na zavihku suknjiča pripeto rdečo zvedo, nosil simbol totalitarnega režima.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je že marca letos po večletnem postopku razsodilo, da je Madžarska kršila temeljno pravico do svobode izražanja, ko so Fratanola obsodili zaradi nošnje peterokrake rdeče zvezde, simbola socialističnega in komunističnega svetovnega nazora.

Fratanolo se je pred osmimi leti, 1. maja 2004, kot takratni predstavnik komunistične Delavske stranke na sindikalnem shodu v Pecsu in kasnejšem televizijskem pogovoru pojavil z rdečo zvezdo na zavihku suknjiča.

Sodišče v Pecsu je zaradi tega leta 2007 sprožilo kazenski postopek proti njemu, ki se je končal z obsodbo Fratanola zaradi »nošnje simbola tiranije«.

Fratanolo se je na razsodbo pritožil in pristojno okrajno sodišče je razsodbo preklicalo, »ker ni bilo kaznivega dejanja«. Sledila je pritožba tožilstva in revizijsko sodišče je potrdilo prvotno sodbo sodišča v Pecsu.

Fratanolo se je nato pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ki je novembra 2011 razsodilo v njegovo korist in državi naložilo plačilo 4000 evrov odškodnine. Marca letos je isto sodišče še zavrnilo pritožbo Madžarske na prvo razsodbo evropskega sodišča, zdaj pa se je stališču evropskega sodišča pridružilo še madžarsko vrhovno sodišče, še poroča FAZ.

Dogajanje na Madžarskem in razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice je še posebej aktualna v povezavi z državno proslavo v Sloveniji in umikom praporov NOB z rdečo zvezdo. Kot kaže je temelj evropskih človekovih pravic vključevanje, navkljub zgodovinskmu in etičnemu imperativu kritičnega razumevanja državnih, verskih in drugih simbolov.