Nov poziv Londonu, naj nominira komisarskega kandidata

Britanska vlada bo z nominacijo najverjetneje čakala vse do zadnjega in s tem poskušala pokazati, da se z njo ne strinja.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson je še pred mesecem dni objubljal, da njegova vlada ne bo nominirala kandidatov za britanskega člana nove evropske komisije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson je še pred mesecem dni objubljal, da njegova vlada ne bo nominirala kandidatov za britanskega člana nove evropske komisije. FOTO: Reuters

Izvoljena predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je britanskemu premieru Borisu Johnsonu dala čas do konca tedna, da nominira kandidata za britanskega komisarja v novi sestavi evropske komisije. V pismu, ki ga je naslednica Jean-Clauda Junckerja danes poslala v London, je britansko vlado znova spomnila na njene obveznosti do EU.

Kljub temu da namerava britanska vlada v roku treh mesecev uresničiti brexit in Združeno kraljestvo končno popeljati iz EU, je v skladu s pravom Unije obvezana predlagati britanskega kandidata za komisarja.

Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen bo predvidoma pričela delo 1. decembra, a še prej mora rešiti nekatera kadrovska vprašanja, vključno s tem, kdo bo zasedel mesto britanskega komisarja. Današnje pismo je že drugi poziv, ki ga je izvoljena predsednica poslala v London v manj kot dveh tednih. Prejšnji teden je Združeno kraljestvo prosila, naj predlaga kandidata oziroma kandidate za britanskega komisarja »v najkrajšem možnem času«.
 

Britanija bo izpolnila obveznosti


Vlada je včeraj zamudila neuradni rok, ki ji ga je Ursula von der Leyen v prvem pismu dala za nominacijo kandidata, a na Downing Streetu so kljub temu potrdili, da bo London izpolnil svoje pogodbene zaveze. Po poročanju otoških medijev bo vlada z nominacijo najverjetneje čakala vse do zadnjega in s tem poskušala pokazati, da se z njo ne strinja oziroma da to počne samo zato, ker britanski parlament prejšnji mesec ni potrdil novega ločitvenega sporazuma o brexitu.

Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson na oktobrskem vrhu EU v Bruslju. FOTO: Reuters
Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson na oktobrskem vrhu EU v Bruslju. FOTO: Reuters


Glede na to, da je država sredi predvolilne kampanje, potencialno ene najpomembnejših po drugi svetovni vojni, vsaka podobna odločitev utegne nositi politične posledice, zlasti za premiera Johnsona, ki je na začetku svojega mandata zagotovil, da Združeno kraljestvo pod njim ne bo nominiralo kandidatov za komisarje v novi evropski komisiji.

Koga utegne Johnson nominirati za komisarja, za zdaj ni jasno. Še največ možnosti naj bi imel dosedanji britanski komisar Julian King, ki je v zadnjem mandatu Junckerjeve komisije skrbel za varnostni resor. Kingova nominacija bi bila sicer v nasprotju z željo predsednice prihodnje komisije, naj država na položaj kandidira žensko.

Komentarji: