Nov val smrtonosnih protestov v Iraku

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je iraško vlado obtožil znatnih kršitev človekovih pravic.

Objavljeno
25. oktober 2019 21.55
Posodobljeno
25. oktober 2019 22.19
Protestniki v Iraku zahtevajo radikalne spremembe političnih struktur. FOTO: AFP
Ka. M.
Ka. M.
Najnovejši protivladni protesti v Iraku so zahtevali več kot dvajset življenj. Nov val protestov prihaja po obširnih demonstracijah zoper neustrezno vladanje, ki so na ulice iraških mest v začetku meseca priklicale na tisoče ljudi, predvsem mladih.

Protivladni protesti v iraški prestolnici Bagdad in drugod po državi so v valu protestov v začetku oktobra zahtevali skoraj 160 življenj, skupno je bilo poškodovanih več kot 1700 oseb. Zaradi policijskega nasilja se na iraške oblasti vrstijo obtožbe o prekomerni uporabi sile. Iraško vlado je znatnih kršitev človekovih pravic obtožil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, poroča tiskovna agencija AFP.

image
V mestu Karbala južno od Bagdada je zagorelo. FOTO: AFP


Spomnimo, protestniki v Iraku zahtevajo spremembe političnih struktur – protestirajo zoper korupcijo in neučinkovito delovanje javne uprave, pa, med drugim visoko brezposelnost. Iraški premier Abdul Mehdi je v četrtkovem televizijskem nagovoru pozval državljane k nenasilnemu demonstriranju, prav tako je ponovil napovedi reform. Te vključujejo spremembe v vladnem kabinetu, ustvarjanje delovnih mest za mlade in postopno nižanje plač javnih funkcionarjev.