Nova nemška obrambna ministrica bo Annegret Kramp-Karrenbauer

V nemški vladi po odhodu von der Leynove v Bruselj niso predvidene druge spremembe.

Objavljeno
16. julij 2019 22.06
Posodobljeno
16. julij 2019 22.06
Odločitev o imenovanju Annegret Kramp-Karrenbauer za novo obrambno ministrico je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA presenetljiva. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
STA
STA
Ursulo von der Leyen, ki jo je Evropski parlament danes izvolil za novo predsednico evropske komisije, bo na položaju nemške obrambne ministrice nasledila vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, poročajo nemški mediji.

Von der Leynova bo po napovedih v sredo odstopila z ministrskega položaja, na katerem je bila od leta 2013.

Nemški mediji so ugibali, da utegne kanclerka Angela Merkel izpraznjeni ministrski stolček kmalu znova zapolniti, saj je poudarila, da tako pomemben položaj ne sme biti dolgo prazen. Med možnimi nasledniki so najpogosteje omenjali ministra za zdravje Jensa Spahna.

Odločitev o imenovanju Annegret Kramp-Karrenbauer za novo obrambno ministrico je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA presenetljiva, saj je vodja CDU večkrat jasno izpostavila, da ne želi sodelovati v vladi, temveč bi se rada posvetila vodenju stranke.

DPA je še izvedela, da v nemški vladi po odhodu von der Leynove v Bruselj niso predvidene druge spremembe.

Annegret Kramp-Karrenbauer naj bi prisegla že v sredo, ko se bo von der Leynova, kot je dejala v evropskem parlamentu, »poslovila od nemške vlade in svojih vojakov« . Menjava na ministrskem stolčku se bo zgodila ravno na 65. rojstni dan Merklove.