Nova snežna pošiljka zahtevala še eno smrtno žrtev (FOTO)

Zaradi obilnih padavin so nad 2200 metri nadmorske višine napovedani obsežni plazovi.

Objavljeno
09. januar 2019 14.41
Posodobljeno
09. januar 2019 15.26
Ponekod je snežna odeja debelejša od enega metra. FOTO: Harald Schneider/AFP
STA, J. K.
STA, J. K.
Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da je ponoči v Alpah severovzhodno od Seefelda zapadlo okoli 20 centimetrov snega na nekaj več kot meter podlage, na zahodu države na Predarlskem pa do 60 centimetrov na meter podlage. Nova snežna pošiljka je zahtevala še eno smrtno žrtev. V deželi Spodnja Avstrija je umrl učitelj smučanja, ki je padel v pet metrov globok nanos snega. Skupini šolarjev, ki jo je učil, ga kljub poskusom ni uspelo rešiti.

image
Sneg je ohromil tudi železniške povezave. FOTO: Matthias Bein/AFP


Nevarnost plazov v Avstriji je še vedno velika. Na Predarlskem je stopnja nevarnosti na drugi najvišji, do četrtka bi tam lahko zapadlo še do pol metra snega.

image
Na Tirolskem so pristojne službe zaprle avtocesto blizu kraja Kirchbichl. FOTO: Harald Schneider/AFP


Pristojne službe so drugo najvišjo stopnjo nevarnosti razglasile tudi v gorah na Solnograškem, kjer bo po napovedih vremenoslovcev do večera zapadlo od 40 do 80 centimetrov snega. Opozarjajo pa tudi, da bo na nadmorski višini nad 2200 metri mogoče pričakovati obsežne plazove, ki bi lahko poškodovali zgradbe in gorske poti.

Dele Dalmacije pobelil sneg


Ponekod v Dalmaciji je ponoči zapadlo do 40 centimetrov snega, kar je največ težav povzročilo v prometu. Zaradi snega so za tovornjake s priklopniki zaprte številne ceste v Dalmaciji in Liki, danes pa ni pouka v enajstih osnovnih šolah na območju Imotskega v zaledju Makarske, so poročali lokalni mediji.

Hrvaški mediji so poročali, da je včeraj rahlo snežilo tudi na dalmatinskem otoku Brač.

Splitska komunalna služba je danes objavila, da so očistili vse glavne prometne povezave, iz hrvaškega avtokluba (Hak) pa opozarjajo, da so za tovornjake še zmeraj zaprte številne ceste v Dalmaciji in Liki.

Med drugim sta za tovorna vozila s priklopniki zaprta tudi odseka na avtocesti Zagreb–Split–Ploče med odcepom Prgomet in cestninsko postajo Karamatići ter med razcepom Ploče in cestninsko postajo Čarapine, je objavil Hak.

Radio Imotski je obvestil, da zaradi snežnega neurja in zaprtih cest danes ne bo pouka v enajstih osnovnih šolah na območju Imotskega.
STA


V severnem delu avstrijske Štajerske je nevarnost že od torka zvečer na najvišji stopnji, takšna nevarnost je tudi v Spodnji Avstriji.

Kljub veliki nevarnosti plazov na Tirolskem tamkajšnji krajevni predstavniki sporočajo, da so razmere pod nadzorom. So pa pristojne službe zaprle avtocesto blizu kraja Kirchbichl, poleg tega pa je okoli tisoč gospodinjstev v tej zvezni deželi dopoldne ostalo brez elektrike.

Tudi na Bavarskem v Nemčiji se soočajo s številnimi nevšečnostmi zaradi snežnih razmer. Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da močno sneženje ponekod ovira promet, velika pa je tudi nevarnost plazov.

image
Na Bavarskem je močno sneženje oviralo promet. FOTO: Matthias Balk/AFP