Novi japonski cesar Naruhito zasedel prestol krizantem

»Razglašam svoje ustoličenje doma in v tujini,« je dejal na slovesnosti pred okoli 2500 visokimi gosti v iz skoraj 200 držav.

Objavljeno
22. oktober 2019 07.42
Posodobljeno
22. oktober 2019 15.26
Naruhito je bil oblečen v obredno oblačilo v zlatorjavi barvi, ki si ga sme nadeti samo cesar. FOTO: Issei Kato/AFP
STA
STA
Novi japonski cesar Naruhito je danes formalno zasedel prestol krizantem in se razglasil za cesarja. »Razglašam svoje ustoličenje doma in v tujini,« je dejal na slovesnosti pred okoli 2500 visokih gostov iz skoraj 200 držav. Med njimi je tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

59-letni Naruhito je cesarske dolžnosti sicer prevzel že 1. maja, dan po abdikaciji svojega oče Akihita. Prenos prestola v najstarejši monarhiji na svetu pa se je končal z razglasitvijo Naruhita za cesarja.

image
FOTO: Reuters


Slovesnost je potekala večinoma v tišini, oglasili so se zgolj bobni ali gongi. Vrhunec je potem naznanil ritem bobnov in Naruhito, oblečen v obredno oblačilo v zlatorjavi barvi, ki si ji jo sme nadeti samo cesar, je razglasil svoje ustoličenje na prestolu, imenovanem takamikura.

image
Ljudje čakajo pred palačo, kjer je potekala slovesnost ustoličenja.
FOTO: Reuters


Takoj zatem je japonski premier Shinzo Abe trikrat vzkliknil »banzai!«, kar pomeni »deset tisoč let« oziroma »naj dolgo živi«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
Japonski premier Šinzo Abe kleči pred novim japonskim cesarjem. FOTO: Issei Kato/Reuters


Slovesnost bo potekala v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je deželo vzhajajočega sonca prizadel pred dobrim tednom dni in terjal skoraj 80 življenj. Ker iskanje pogrešanih še poteka, nekateri prizadeti pa še vedno bivajo v zavetiščih, se je vlada odločila za odpoved enega glavnih delov slovesnosti – povorke v odprtem avtu, s katero bi se cesarski par predstavil javnosti.