Novi protesti rumenih jopičev na jugu Francije terjali smrtno žrtev

V prometni nesreči je umrl voznik, ki je na jugu Francije trčil v tovornjak, ki je stal zaradi blokade protestnikov.

Objavljeno
22. december 2018 13.36
Posodobljeno
22. december 2018 14.55
Protesti potekajo v več mestih, v Parizu pa je bilo dopoldan mirno. FOTO: Kamil Zihnioglu/AP
Že šesto soboto zapored se Francozi zgrinjajo na ulice - kljub ukrepom, ki jih je za pomiritev nezadovoljstva ljudi z razmerami v v petek zvečer na predlog vlade sprejel francoski parlament, se protesti rumenih jopičev nadaljujejo.

V noči na soboto so terjali še eno življenje. V prometni nesreči je umrl voznik, ki je na jugu Francije trčil v tovornjak, ki je stal zaradi blokade protestnikov, poroča AFP. Vse skupaj je med protesti umrlo deset ljudi, najpogostejši razlog pa so bile prav prometne nesreče.

Protesti potekajo v več mestih, v Parizu pa je bilo dopoldan mirno. Za popoldan so napovedani protesti v bližini Versaillesa, zato so oblasti zaprle tamkajšnjo glavno turistično znamenitost, Versajsko palačo z vrtovi, ki je bila rezidenca več francoskih kraljev.

Tudi če bo do protestov prišlo, oblasti pričakujejo, da ne bodo tako obsežni kot v preteklih tednih. Zbralo naj bi se od nekaj sto do tisoč protestnikov.

image
Tudi če bo do protestov prišlo, oblasti pričakujejo, da ne bodo tako obsežni kot v preteklih tednih. FOTO: Kamil Zihnioglu, AP


Po spodnjem domu je v petek zvečer še zgornji dom parlamenta sprejel nujne socialne ukrepe v vrednosti 10 milijard evrov, s katerimi želi vlada pomiriti protestnike. V letu 2019 bodo tako v skladu s sprejetim zakonom minimalno plačo zvišali za sto evrov mesečno, od česar bi imelo korist med 3,8 milijona in pet milijonov gospodinjstev. Upokojenci z manj kot 2000 evri pokojnine mesečno pa bodo oproščeni davka. V zakon je vključena tudi obljuba predsednika Emmanuela Macrona protestnikom, da božičnica ob koncu leta ter plačilo nadur ne bosta več obdavčena, poroča STA.