Novo poglavje v zgodbio ruskem dvojnem agentu

Trump proti Rusiji uvaja nove sankcije zaradi primera Skripal.
Fotografija: Obmetavanje s krivdo za lansko dogajanje v Salisburyju med velesilama se ne konča. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Obmetavanje s krivdo za lansko dogajanje v Salisburyju med velesilama se ne konča. FOTO: Reuters

Saga o zastrupitvi nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije se nadaljuje. Zgodilo se je marca lani in vse od tedaj si ZDA in Rusija podajata žogico, kdo stoji za krutim dejanjem.

Predsednik ZDA Donald Trump je zaradi domnevne zastrupitve lani v britanskem Salisburyju v četrtek uvedel nove sankcije proti Rusiji. Te narekujejo, da ameriške banke ne smejo več nuditi posojil Rusiji. Poleg tega bo uradni Washington v prihodnje nasprotoval vsem podaljšanjem posojil, za katere bo Moskva zaprosila pri mednarodnih inštitucijah.

ZDA so se za sankcije odločile zaradi domnevne odgovornosti Moskve za zastrupitev Skripalovih. Rusija krivdo zanika.

Ob zadnji odločitvi Donalda Trumpa je rusko zunanje ministrstvo sporočilo, da obžaluje najnovejše ukrepe ZDA.
Trump je odlok o sankcijah podpisal v četrtek. Kljub sankcijam pa bodo ameriške banke lahko omogočile posojilo Rusiji za nakup hrane ali kmetijskih in podobnih dobrin.

Sankcije so uvedli ravno  potem, ko je Trump po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Voditelja sta govorila predvsem o velikih požarih, ki so prizadeli Sibirijo. Trump je ponudil pomoč ZDA, za kar se mu je ruski voditelj zahvalil.

Naj spomnimo, nekdanjega dvojnega agenta in njegovo hčer so 4. marca lani  našli nezavestna v parku v angleškem Salisburyju, kjer sta kazala znake hude zastrupitve z neznano substanco. Pozneje so strokovnjaki ugotovili, da sta bila žrtvi poskusa atentata s kemičnim orožjem, točneje, živčnim strupom iz skupine novičok.

Čeprav so jima sprva pripisali malo možnosti za preživetje, ju je zdravstveno osebje vendarle rešilo. In to ravno v času, ko Zahodu in Rusiji zmanjkuje argumentov in protiargumentov, s katerimi bi prepričala mednarodno skupnost o tem, katera stran laže in katera govori resnico o napadu v Salisburyju.

Komentarji: