Na Hrvaškem rekordnih 180 primerov okužbe

V Italiji ob prihodu iz Hrvaške, Grčije, Malte in Španije obvezno testiranje.
Fotografija: Gneča turistov v Zadru. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Odpri galerijo
Gneča turistov v Zadru. FOTO: Denis Lovrović/AFP

V zadnjih štiriindvajsetih urah so na Hrvaškem potrdili 180 novih primerov okužbe z virusom sars-cov-2, trenutno aktivnih primerov je 811, piše hrvaški portal Index. Ena oseba je umrla, bolnišnično obravnavo pa potrebuje 115 bolnikov s covidom-19, od tega jih je deset na respiratorju. 

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, so do danes testirali 133.493 oseb, potrdili 6050 primerov okužb, 161 oseb je umrlo, 5078 ljudi pa je ozdravelo.

Današnje število okuženih pomeni največji dnevni porast. Največje število obolelih so do danes potrdili 11. julija, in sicer 140 v enem dnevu. 

Danes so na območjih, zanimivih za turiste iz Slovenije, objavili podatke o novih okužbah v istrski in primorsko-goranski županiji. V prvi so v zadnjih 24 urah odkrili eno, namreč pri osebi, zaposleni v enem izmed vrtcev v Pulju. V drugi so odkrili dve, v obeh primerih pa gre za osebi, ki sta se okužili v splitsko-dalmatinski županiji. Ta je trenutno eno hrvaških žarišč okužb, danes od tam poročajo o 37 na novo obolelih, še več, 41 primerov pa so jih našteli v Zagrebu.

Jutarnji list nadalje poroča o še dvanajstih okužbah v osiješko-baranjski županiji, devetih v vukovarsko-sremski, osmih v zadarski, šestih v zagrebški, petih v međimurski, petih v karlovački, štirih v brodsko-posavski, treh v varaždinski, treh v požeško-slavonski, treh v šibeniško-kninski, treh v varaždinski, treh v dubrovački in po eno v siško-moslavški in krapinsko-zagorski županiji. 

NaHrvaškem so tudi včeraj evidentirali velik porast števila okužb, bilo jih je 130. To je bilo drugo najvišje število novih okužb od začetka epidemije. Tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem opozarjajo na širjenje okužb med mladimi in za to krivijo množične zabave. Po besedah ravnatelja Hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslava Capka gre za nočne klube in lokale, konkretna žarišča so odkrili v klubih v Novalji in drugod na Pagu ali na kopnem v Makarski in Vodicah. Kot najnovejši izvor so evidentirali otok Vir.

Turisti v Dubrovniku. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Turisti v Dubrovniku. FOTO: Antonio Bronić/Reuters

 

Ob prihodu iz Hrvaške, Grčije, Malte in Španije obvezno testiranje


Italijani so dva dneva pred dopustniškim vrhuncem ob ferragostu, 15. avgustom, za svoje turiste in vse, ki v Italijo vstopajo iz Hrvaške, Španije, Malte ali Grčije, uvedli obvezno testiranje na okužbo.



Kot poroča Il Corriere della sera, so na zdravstvenem ministrstvu odredili, da bo moral vsakdo, ki je te države obiskal v zadnjih 14 dneh, predložiti negativen test, ki ne bo smel biti starejši od 72 ur, ali pa bo moral testiranje opraviti v Italiji, in sicer najkasneje 48 ur po vstopu v državo.

V Italiji, osrednjem evropskem žarišču okužb novega koronavirusa v zgodnji fazi pandemije, je covid-19 zahteval že več kot 35.000 življenj. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
V Italiji, osrednjem evropskem žarišču okužb novega koronavirusa v zgodnji fazi pandemije, je covid-19 zahteval že več kot 35.000 življenj. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters


Novi ukrep je včeraj predlagal zdravstveni minister Roberto Speranza, guvernerji regij so ga odobrili in je že sprejet. Zamisel o obvezni karanteni ob vstopu v državo je italijanska vlada za zdaj zamrznila, čeprav bi jo lahko uvedla ob dodatnem naraščanju števila okužb v teh državah, piše tržaški Primorski dnevnik. 

Preberite še:

Komentarji: