Ob smrti več deset turških vojakov se razmere dodatno zaostrujejo

V tujih medijih krožijo navedbe, da Ankara ne bo več zadrževala beguncev v smeri proti Evropi. 
Fotografija: Na fotografiji sirski uporniki, nekatere od njih podpira Turčija, v strateško pomembnem mestu Saraqib. FOTO: Bakr Alkasem/AFP
Odpri galerijo
Na fotografiji sirski uporniki, nekatere od njih podpira Turčija, v strateško pomembnem mestu Saraqib. FOTO: Bakr Alkasem/AFP

Spopadi v provinci Idlib na severozahodu Sirije se nadaljujejo. V noči na petek je bilo v napadih sirske vojske ubitih 33 turških vojakov, višji turški uradnik pa je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da Turčija ne bo več zadrževala beguncev, ki iz Sirije bežijo v smeri Evrope.

Iz Ankare so sporočili, da je Turčija v odgovoru napadla vse znane sirske tarče – britanska organizacija Sirski observatorij za človekove pravice je sporočila, da je bilo v povračilnih napadih ubitih 16 sirskih vojakov – , prav tako so mednarodno skupnost pozvali k vzpostavitvi prepovedi letenja nad Idlibom. Zaradi zaostrenih razmer na severozahodu Sirije se bodo na izrednem zasedanju na pobudo Turčije danes posvetovali predstavniki držav pri zvezi NATO. 



V provinci Idlib, kjer vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada s pomočjo iz Kremlja napada preostale uporniške skupine, je navzočih več tisoč pripadnikov turške vojske. Med ofenzivo sirske vojske je skupno izgubilo življenje 54 turških vojakov, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan pa je napovedal ofenzivo, če se sirski vojaki ne bodo umaknili iz turških položajev, še navaja Reuters. ​Rusko obrambo ministrstvo je v odzivu na smrt turških vojakov sporočilo, da so bili ubiti vojaki pomešani s sirskimi uporniki. Kasneje je ruski zunanji minister Sergej Lavrov povedal, da se bosta ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Erdoğan še naprej dogovarjala o premirju v Idlibu. 

Kot smo že poročali, so spopadi v obmejni provinci med Sirijo in Turčijo v beg prisilili približno milijon ljudi; v provinci jih sicer (začasno) živi tri milijone. Humanitarna kriza na območju je največja v devetletnem konfliktu – razseljene osebe živijo v težkih pogojih, zatočišč za vse primanjkuje.

V pribežališčih za razseljene osebe v Idlibu so življenjski pogoji zelo slabi. FOTO: Umit Bektas/Reuters
V pribežališčih za razseljene osebe v Idlibu so življenjski pogoji zelo slabi. FOTO: Umit Bektas/Reuters

 

Komentarji: