Obalo ZDA naj bi orkan Ida dosegel še danes

Louisiani se približuje orkan četrte kategorije. Spremljajo ga vetrovi s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro, obalo naj bi dosegel še danes.
Fotografija: Louisiano naj bi orkan Ida dosegel natanko 16 let po uničujočem orkanu Katrina. FOTO: Adrees Latif/Reuters
Odpri galerijo
Louisiano naj bi orkan Ida dosegel natanko 16 let po uničujočem orkanu Katrina. FOTO: Adrees Latif/Reuters

Orkan Ida, ki se približuje jugu ZDA in naj bi danes dosegel ameriško zvezno državo Louisiana, se je okrepil v orkan četrte kategorije, je danes sporočil ameriški nacionalni center za orkane.

image_alt
Popoplavna obnova bo Nemčijo stala več milijard evrov


Orkan, ki se je od petka okrepil, bi lahko danes popoldne po krajevnem času udaril ob obalo Louisiane in povzročil poplave dobršnega dela priobalnega območja te južnoameriškega države, kjer beležijo tudi porast števila obolelih za novim koronavirusom, bolnišnice pa so polne covidnih bolnikov.
 

Veter do 215 kilometrov na uro


Guverner države John Bel Edwards je dejal, da evakuacija 2450 hospitaliziranih bolnikov ne pride v poštev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Opozoril je, da bi lahko bil najhujši orkan, ki je prizadel Louisiano po letu 1850.

Američani se pripravljajo na orkan Ida. FOTO: Marco Bello Reuters
Američani se pripravljajo na orkan Ida. FOTO: Marco Bello Reuters


Po ocenah nacionalnega centra za orkane bi lahko veter dosegel hitrost do 215 kilometrov na uro. Ob močnih sunkih vetra lahko zvezna država in mesto New Orleans pričakujeta tudi obilne padavine in izpade elektrike, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Louisiani so že razglasili izredne razmere.
 

Natanko 16 let po Katrini


Orkan se je od petka okrepil in je trenutno na četrti stopnji, od petstopenjske lestvice. FOTO: Afp
Orkan se je od petka okrepil in je trenutno na četrti stopnji, od petstopenjske lestvice. FOTO: Afp
Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto napovedal napotitev več sto pripadnikov za odzivanje na izredne razmere na območje skupaj z zalogami hrane, vode in električnimi generatorji.

Louisiano naj bi orkan Ida dosegel natanko 16 let po tistem, ko je uničujoči orkan Katrina prvič dosegel to zvezno državo. V orkanu Katrina, ki je poplavil 80 odstotkov New Orleansa, je življenje izgubilo več kot 1800 ljudi.

Orkan je zahodno Kubo kot nevihta prve kategorije dosegel v petek z vetrom, ki je pihal s hitrostjo okoli 80 kilometrov na uro.

Preberite še:

Komentarji: