Objavili posnetek pogovora Trumpa o plačilu Playboyevi zajčici

Cohen je nekoč rekel, da bi prestregel kroglo za Trumpa, v zadnjih tednih pa je dal vedeti, da je pripravljen sodelovati s tožilstvom.
Fotografija: Trump je vedel, da namerava njegov odvetnik kupiti pravice do zgodbe Karen McDougal, ki trdi, da je imela pred desetletjem afero s sedanjim predsednikom ZDA. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Trump je vedel, da namerava njegov odvetnik kupiti pravice do zgodbe Karen McDougal, ki trdi, da je imela pred desetletjem afero s sedanjim predsednikom ZDA. FOTO: AFP

New York – Zvezni tožilci v New Yorku imajo dostop do 12 tonskih posnetkov, ki jih je skrivaj posnel Michael Cohen, nekdanji odvetnik predsednika ZDA Donalda Trumpa. Do posnetkov se je dokopala tudi ameriška televizijska hiša CNN, izročil ji jih je Cohenov odvetnik Lanny Davis.

Med posnetki je tudi tisti, na katerem Trump in Cohen govorita o plačilu za zgodbo nekdanje Playboyeve zajčice Karen McDougal, ki trdi, da je imela s Trumpom pred leti afero. Cohen je Trumpa posnel septembra 2016, ko sta razpravljala o morebitnem odkupu pravic do izpovedi McDougalove od tabloida National Enquirer, ki se mu je izpovedala za 150.000 dolarjev. Trumpu naklonjen tabloid zgodbe nato ni objavil. Posnetek, tako piše CNN, potrjuje, da je Trump že tedaj vedel za predlog o odkupu pravic do zgodbe McDougalove. Posnetek je zmeden in Trumpovo uporabo besede »gotovina« obe strani razlagata po svoje.

Michael Cohen je pripravljen sodelovati s tožilstvom.
Michael Cohen je pripravljen sodelovati s tožilstvom.


»Odpreti moram podjetje za transfer vseh teh informacij glede najinega prijatelja Davida,« na posnetku reče Cohen, pri tem pa je imel v mislih najverjetneje voditelja podjetja American Media Davida Peckerja. Ko kasneje med pogovorom beseda znova nanese na financiranje, Trump prekine odvetnika in vpraša: »Kakšno financiranje?« Cohen mu pojasni, da bo treba plačati, nato pa se sliši Trumpa, kako reče: »Plačaj z gotovino,« vendar je posnetek nejasen, zato ni jasno, ali je odvetniku naročil, naj plača z gotovino ali ne. Cohen nato reče: »Ne ne,« a ni jasno, kaj reče nato.

Cohen je bil dolga leta Trumpov tesen zaupnik, ki je še pred kratkim zatrjeval, da bi se raje dal ustreliti, kot da bi ga izdal. Vendar skrivaj posneti pogovori pričajo, da Cohen ni zaupal Trumpu, vprašanje pa je, koliko je Trump zaupal njemu.

Obremenilne dokaze proti Cohenu so odkrili med preiskavo, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller, o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve leta 2016. Mueller je preiskavo Cohena predal newyorškim zveznim tožilcem in večina ameriških pravnih strokovnjakov meni, da je ta za Trumpa morda veliko nevarnejša kot preiskava ruske afere.

Posnetek dokazuje, da Trump ni naredil nič narobe, trdi njegov odvetnik, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani.
Posnetek dokazuje, da Trump ni naredil nič narobe, trdi njegov odvetnik, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani.


Trumpov odvetnik Rudy Giuliani še naprej zatrjuje, da ni bilo nobenega razmerja z McDougalovo. To naj bi dokazal tudi Cohenov posnetek, s katerega naj bi bilo razvidno, da ni bilo nobene kršitve zakona o financiranju volilnih kampanj. Trumpova ali Cohenova plačila pornografski igralki Stormy Daniels in McDougalovi bi lahko to bila, kar ugotavlja preiskava. Giuliani zagotavlja, da Cohenov posnetek dokazuje, da Trump ni naredil nič narobe, saj menda odvetniku svetuje, da za morebitno plačilo ne uporabi gotovine, ampak ček, ki bo sled tega stroška.

Zvezno tožilstvo ima dostop še do 11 posnetkov, na katerih Cohen razpravlja o Trumpu z drugimi. FBI jih je zaplenil med racijo v začetku leta, trenutno pa poteka pravniška vojna, kaj od tega se lahko uporabi v pregonu Cohena, ki lahko Trumpa zaplete v kup novih, doslej še nerazkritih škandalov.

Komentarji: