Oblast začela prazniti Vučjak, a kam z migranti?

Novinarjem so prepovedali dostop do tabora. Institucije BiH se po pisanju medijev ne morejo dogovoriti, kam z ljudmi iz improviziranega tabora pri Bihaću.

Objavljeno
10. december 2019 12.59
Posodobljeno
10. december 2019 13.19
Improvizirani tabor Vučjak je po prepričanju Evropske unije preblizu njenih meja, življenje v njem pa nehumano. Oblast v BiH se je odzvala z napovedjo selitve. FOTO: Elvis Barukčić/AFP
V. U.
V. U.
Vsi so trdili, da se bo danes začelo izseljevanje migrantov iz migrantskega tabora Vučjak v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja na severozahodu Bosne in Hercegovine, a se tamkajšnje institucije ne morejo dogovoriti, kam z ljudmi, piše portal Oslobođenje.

Skozi Vučjak je šlo že 25.000 ljudi. Lokalna oblast se pritožuje, da so pri reševanju situacije ostali sami, brez državne in brez mednarodne pomoči.

Selitev ljudi na primernejšo lokacijo v nekdanjo vojašnico v bližini Sarajeva naj bi stekla danes ob 11. uri, že pred dnevi pa se je razširila vest, da so se migranti na novico o selitvi odzvali z zavračanjem hrane. Napadli so tudi nekaj policistov. Kasneje se je situacija umirila, včeraj so sprejeli obroke, danes zajtrk.

Po besedah Selama Midžića iz Rdečega križa v Bihaću so včeraj razdelili okoli 500 obrokov. Kot dodaja Oslobođenje, je tudi sam napovedal današnjo selitev, a ni vedel, kam bodo migranti odšli. Tudi v humanitarni ustanovi Merhamet so včeraj potrdili, da bo tabor Vučjak danes razformiran. Sklicevali so se na informacije oblasti. Novinarjem do premiera Unsko-sanskega kantona Mustafe Ružnića, ki bi informacijo lahko potrdil, sicer ni uspelo priti.

V medije pa so prišle informacije, da policisti v Vučjak še vedno dovažajo nove migrante, tiste, ki so živeli med ruševinami tovarne Krajina-metal v Bihaću.

image
FOTO: Elvis Barukčić/AFP


Pred tem je bilo dogovorjeno, da bodo migrante iz Vučjaka selili v tabore, kot sta Bira in Miral, ali v sprejemni center v nekdanji vojašnici Blažuj pri Sarajevu. A so iz obrambnega ministrstva BiH sporočili, da Blažuj še vsaj deset dni ne bo pripravljen za njihov sprejem.

Kot piše STA, bodo del migrantov sprva začasno namestili v begunsko taborišče Ušivak v kraju Hadžići blizu Sarajeva. Če bi bilo nujno, bi del migrantov lahko začasno namestili tudi v azilnem centru v Salakovcu blizu Mostarja.

image
FOTO: Elvis Barukčić/AFP
Po naših informacijah iz BiH je sicer danes v Vučjak dopoldne prišlo okoli sto policistov. Prisotnost policije so potrdili tudi na profilu migrationsbih na twitterju. Objavili so, da so policisti zahtevali, naj novinarji zapustijo Vučjak. Vstop vanj ni dovoljen.

Marjan Šarec v BiH


Delegacija slovenske vlade s premierom Marjanom Šarcem na čelu in načelnica generalštaba Alenka Ermenc sta včeraj v Sarajevu v bazi Butmir obiskala kontingent SV.

Na vprašanje, ali je Slovenija pripravljena pomagati BiH pri reševanju migrantske krize, je premier odgovoril, da takšne prošnje Slovenija še ni dobila, če pa bi jo, bi prošnjo proučili in po svojih močeh pomagali, je dodal premier.


image
FOTO: Elvis Barukčić/AFP