Dorian je dosegel Severno Karolino

Orkan je že pred dosegom ameriške obale oslabel v orkan prve stopnje. Na Bahamih medtem pogrešajo več sto, potencialno celo nekaj tisoč prebivalcev; oblasti pravijo, da se bo število žrtev skokovito povzpelo.
Fotografija: Evropska unija je danes sporočila, da bo Bahamom namenila 500.000 evrov nujne humanitarne pomoči za podporo prebivalstvu na območjih, ki jih je prizadel orkan. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Evropska unija je danes sporočila, da bo Bahamom namenila 500.000 evrov nujne humanitarne pomoči za podporo prebivalstvu na območjih, ki jih je prizadel orkan. FOTO: AFP

Na Bahamih, ki jih je orkan Dorian v zadnjih dneh dodobra razdejal, približno 70.000 ljudi nujno potrebuje hrano in zavetje, opozarjajo Združeni narodi, ki so na območje včeraj poslali osem ton hrane. Medtem ko se napori humanitarnih organizacij, da bi pomagali ogroženim, stopnjujejo, se bo število smrtnih žrtev precej povečalo, napoveduje tamkajšnja vlada.

Včeraj se je število ustavilo pri 20 žrtvah, danes pa je po uradnih podatkih naraslo za še deset, a pričakujejo še izrazito povečanje. Pristojni na otočje Abaco, ki je bilo najbolj na udaru, pošiljajo pogrebnike ter vreče in hladilnike za trupla. Na območju je še vedno pogrešanih nekaj sto, potencialno tudi nekaj tisoč prebivalcev, so še sporočili.

Rdeči križ ocenjuje, da je 45 odstotkov oziroma 13.000 domov uničenih. FOTO: AFP
Rdeči križ ocenjuje, da je 45 odstotkov oziroma 13.000 domov uničenih. FOTO: AFP


Zdravstveni minister Duane Sands je sinoči javnost posvaril, naj se pripravi na nepredstavljive in tragične podatke o številu smrtnih žrtev in človeškem trpljenju, poroča BBC.

Ameriška obalna straža je včeraj rešila 201 prebivalca otočja, mednarodne ekipe pa so tja poslale manjša letala in helikopterje, da bi lahko dostopali do tistih, ki so trenutno odrezani od sveta.

Podrto drevo v Severni Karolini. FOTO: Jonathan Drake/Reuters
Podrto drevo v Severni Karolini. FOTO: Jonathan Drake/Reuters


Orkan, ki se je nad severnimi Bahami mudil med nedeljo in torkom, je danes dosegel območje Cape Hatteras v ameriški Severni Karolini. Orkan je že pred dosegom ameriške obale oslabel v orkan prve stopnje z vetrovi do okoli 150 kilometrov na uro, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kljub oslabitvi orkana oblasti svarijo pred morebitnimi poplavami, saj naj bi se gladina morja dvignila za več kot dva metra.

Mnogi so se zatekli na mednarodno letališče Marsh Harbor. FOTO: AFP
Mnogi so se zatekli na mednarodno letališče Marsh Harbor. FOTO: AFP


»Višjo raven vode bodo najverjetneje pospremili visoki in uničujoči valovi,« so sporočili iz ameriškega nacionalnega centra za orkane (NHC). Zaenkrat je neurje le oplazilo ameriško obalo v Floridi in drugih jugovzhodnih zveznih državah, potem ko je povzročil pravo opustošenje na Bahamih.

Evropska unija je danes sporočila, da bo Bahamom namenila 500.000 evrov nujne humanitarne pomoči za podporo prebivalstvu na območjih, ki jih je prizadel orkan. Sredstva bodo namenjena zlasti za bivališča, vodo, higieno in hrano.

Preberite še:

Komentarji: